Cetatea Rasnov - intre istorie si afacere
Articol
Cetatea taraneasca de la Rasnov a fost declarata monument de arhitectura veche si a apartinut o vreme de Muzeul Bran, acum aflandu-se in custodia Primariei din Rasnov.
Pentru cei care nu stiu, Cetatea taraneasca de la Rasnov a fost preluata acum aproximativ 3 ani de investitorul italian Alberto Drera care a alocat milioane de dolari pentru reconstituirea acesteia si transformarea ei intr-un obiectiv de mare atractie turistica. Ce face si cum face acest lucru investitorul italian am incercat sa aflam de la mai multe persoane abilitate. Parerile sunt insa impartite.
Directorul Muzeului Bran, domnul Mihai Raul, este foarte ingrijorat de ceea ce se intampla si este impotriva acestor lucrari de restaurare realizate de investitor. Aceeasi parere o are si domnul Gabriel Lambescu, arhitect la Directia Monumentelor Istorice din Brasov:
"Alaturi de alte obiective importante din patrimoniul cultural national care necesita interventii urgente de salvare, Cetatea taraneasca Rasnov este un ansamblu medieval reprezentativ, neglijat de foarte mult timp, in ciuda faptului ca Rasnovul se afla intr-un circuit turistic important alaturi de Brasov si Bran. Lucrarile de restaurare intreprinse pana la aceasta ora de catre noul beneficiar si investitor italian au pe de o parte un caracter controlat stiintific in spiritul principiilor si a normelor de restaurare a monumentelor istorice (coordonate de specialisti in domeniu, cum sunt arh. Marina Iliescu si prof. dr ing. Dan Ionescu), iar pe de alta parte, la initiativa investitorului, un caracter empiric care nu are la baza o argumentatie stiintifica urmarind realizarea unei imagini decorativ-medievale. Aceste lucrari au mai degraba un caracter meridional, decat cel specific saxon al fortificatiilor din Transilvania. Ca urmare a acestei situatii, a fost impusa beneficiarului in mai multe randuri renuntarea la interventii improprii, proiectarea si avizarea tuturor interventiilor care urmeaza a fi executate.
Dincolo de aceste consideratii este foarte important faptul ca a fost oprita distrugerea unui important obiectiv de arhitectura medievala, ca se incearca reabilitarea si punerea lui in valoare. Totusi, reusita acestei intreprinderi este conditionata de respectarea normelor de specialitate si de o buna colaborare cu institutiile abilitate sa asigure corectitudinea si legalitatea interventiilor care se executa."
Primaria Rasnovului pare sa fie multumita si, printr-o conventie de valorificare a padurilor, a predat in custodia investitorului si 40 de hectare de padure din jurul cetatii, unde italianul vrea sa construiasca spatii de cazare pentru cei ce vin sa viziteze Rasnovul. Iata ce ne-a declarat viceprimarul localitatii Rasnov, domnul Victor Rusu:
"Formularea opiniei privind initiativa Primariei de a restaura Cetatea taraneasca Rasnov in colaborare cu o firma privata, trebuie sa tina cont de faptul ca resursele bugetare ale localitatii si ale Ministerului Culturii nu pot asigura fondurile necesare lucrarilor de restaurare. De aceea, Primaria orasului Rasnov a incheiat un contract de asociere in participatiune cu firma "Drumuri Publicitare", al carei actionar principal este italianul Alberto Drera, in vederea restaurarii acestui monument istoric. Partenerul italian asigura fondurile principale, Primaria Rasnov monitorizand aceste cheltuieli. Evident ca in primii ani cota parte de profit a Primariei se reinvesteste. Contractul este avantajos, deoarece cetatea va fi restaurata in forma exterioara initiala, spatiile interioare primind in schimb functionalitati turistice care sa aduca profit. Monumentul este si ramane in proprietatea localitatii Rasnov si va fi introdus in circuitul turistic national si international."
Am incercat sa obtinem si parerea presedintelui Consiliului Judetean Brasov, domnul Aristotel Cancescu, dar acesta este prea ocupat si nu are timp pentru asemenea declaratii.
Am reusit, in schimb, sa obtinem si o declaratie facuta de domnul Alberto Drera ziaristului Ion Preda.
"Eu sunt un om care a avut si are mai multe afaceri in tari din Europa. Acum cativa ani am venit in Romania si trebuie sa marturisesc ca tara dumneavoastra si oamenii ei m-au cucerit: Romania cu frumusetile ei, cu istoria si traditiile sale milenare, oamenii cu caldura lor sufleteasca si cu inteligenta lor. In Romania am infiintat o firma cu multiple activitati: import, export, publicitate etc. Calatorind am cunoscut si Cetatea Rasnovului - mai precis ruinele sale - si am aflat istoria senzationala a acesteia, ridicata de sasii de origine germana, colonizati aici in secolul XII-XIII, care a avut un important rol de aparare a tarii Barsei si a orasului Brasov. Am facut o masiva investitie pentru reconstituirea cetatii, in care s-a amenajat un muzeu, s-au refacut ziduri si bastioane, s-au efectuat sapaturi si cercetari arheologice (descoperindu-se un tezaur monetar valoros). Investitia, care numai pana acum este de peste 2 milioane dolari, va face din cetatea ruinata - ce dainuie aici din secolul XIV, un obiectiv turistic mult vizitat. Incepand din 2003, investitia va spori cu 3 milioane de dolari. Se vor reface alte si alte ziduri, bastioane si metereze, muzeul se va mari, se vor reconstrui, asa cum au fost odinioara, 80 de casute din incinta cetatii, care au fost locuite pana pe la 1850 (ele vor deveni o excelenta baza de cazare) si se vor deschide: un restaurant, o berarie, o crama, cuptoare de paine, buticuri. De asemenea, se va reface fantana din cetate, adanca de 147 m. Parcarea va fi mult extinsa, iar padurea din jurul fortaretei va fi amplu valorificata turistic. Peste 3 ani, Cetatea Rasnov va fi cel mai frumos si atractiv monument arhitectonic medival locuit din Europa si cu o zona turistica de mare atractivitate. Consider ca n-am facut aceasta investitie de dragul unei afaceri, este o investitie de suflet caci nu cunosc un alt investitor in Romania care sa-si dea banii pentru refacerea sau reconstituirea unui monument istoric."
Ne-ar fi interesat totusi si parerea domnului Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov, care a evitat in repetate randuri cererea noastra de a lua atitudine in fata unei situatii care priveste in mod direct soarta judetului pe care il reprezinta. Ne intrebam daca celelalte probleme administrative sunt tratate cu aceeasi lipsa de interes. Se pare ca situatia Cetatatii Rasnovului, unul dintre cele mai importante vestigii medievale din Transilvania, depaseste aria de interes a domnului presedinte.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona