Activitatea directiei generale de autorizare si control
Articol
Anul 2002 a reprezentat pentru Ministerul Turismului un efort sustinut pentru cresterea calitatii serviciilor turistice si functionarea structurilor de primire turistica n deplina concordanta cu respectarea reglementarilor n vigoare. Pentru aceasta, inspectorii Directiei Generale de Autorizare si Control au verificat 1045 de agenti economici cu activitate n turism iar pentru neregulile constatate au fost aplicate amenzi contraventionale n valoare totala de 10,8 miliarde lei, dupa cum urmeaza:
Pe litoral au fost controlate 326 de structuri de primire turistice si s-au aplicat amenzi n valoare de 5.123.000.000 lei. De asemenea, au fost declasificate 12 unitati si au fost retrase un numar de 12 certificate de clasificare.
n restul tarii au fost controlate 527 de unitati si s-au aplicat amenzi n valoare de 4.563.000.000 lei.
Au fost controlate un numar de 192 de agentii de turism, au fost aplicate amenzi insumand 1.103.000.000 lei si au fost suspendate temporar 31 licente de turism.
Totodata au fost efectuate controale impreuna cu Politia de Frontiera la principalele puncte de trecre frontiera n scopul stoparii emigratiei ilegale a cetatenilor romani, la unele agentii fiindu-le retrasa licenta de turism si fiind sesizate organele de urmarire penala.
Pe litoral au fost organizate 6 serii de actiuni de control tematic ncepand cu luna aprilie si pana n luna septembrie, unde, pe langa aspectele edilitar gospodaresti si calitatea serviciilor oferite turistilor au fost initiate actiuni privind:
respectarea programului de functionare a unitatilor cu program n aer liber la 33 de unitati, din care au fost sanctionate 19 cu amenzi nsumand 1.283.000.000 lei si au fost retrase 3 certificate de clasificare;
verificarea unui numar de 25 de parcuri si unitati de agrement;
n scopul reabilitarii turismului balneoclimateric au fost organizate controale n principalele statiuni balneoclimatice, fiind verificate un numar de 123 de unitati iar pentru deficientele constatate au fost aplicate amenzi n valoare de 1.180.000.000 lei s-au declasificat 12 unitati si au fost retrase 2 certificate de clasificare. Principalele deficiente constatate se refera la starea precara edilitar-gospodareasca, la inexistenta sau slaba ntretinere a zonelor de agrement, la calitatea slaba a serviciilor prestate n spatiile de cazare ti n saloanele de servire si n mod deosebit la starea de deteriorare a bazelor de tratament si uzura fizica si morala a echipamentelor si a aparaturii medicale.
n vederea intrarii n legalitate a unitatilor de alimentatie publica din municipii si trasee turistice conform HGR 1328/2001 au fost organizate actiuni de verificare a unui numar de 55 de unitati, respectiv 53 (total 108), iar pentru deficientele constatate au fost aplicate amenzi n valoare de 1.290.000.000 lei, au fost retrase 2 certificate de clasificare iar o unitate a fost declasificata cu o categorie.
n scopul pregatirii oraselor portuare pentru primirea vaselor de croaziera cu turisti straini pe Dunare au fost organizate actiuni de verificare n 8 localitati, ocazie cu care s-au retinut o serie de aspecte negative legate de starea cheiurilor de acostare, a cladirilor din incinta porturilor, lipsa magazinelor de artizanat si suveniruri precum si lipsa unitatilor de alimentatie publica cu specific national sau local.
Pentru verificarea respectarii prevederilor HGR 805/2001 si a OMT 510/2002 privind unele masuri de informare asupra tarifelor maximale pentru serviciile de cazare n structurile de primire turistice la turismul neorganizat au fost efectuate actiuni de control la un numar de 258 de structuri de primire din care 25 n Bucuresti si 233 n tara.
n acest an au fost verificate si solutionate un numar de 311 de reclamatii si sesizari cu privire la nemultumirile turistilor pentru serviciile oferite de structurile de primire si agentiile de turism. n majoritatea cazurilor aceste reclamatii s-au dovedit ntemeiate, ceea ce a condus la luarea masurilor de sanctionare contraventionala sau de suspendare a licentelor de turism iar n unele cazuri a fost restituita contravaloarea serviciilor prestate necorespunzator.
n domeniul autorizarii, numarul documentelor eliberate a crescut cu cca. 75% fata de anul 2001, fiind emise:
2340 de certificate de clasificare pentru 1450 de structuri de cazare si 890 de unitati de alimentatie publica;
757 de licente de turism pentru functionarea agentiilor de turism;
1480 brevete de turism;
244 atestate de ghid.
De asemenea, pentru a veni n sprijinul agentilor economici din turism cat si al cetatenilor a fost elaborat "Ghidul hotelier" pentru anul 2003, conform standardelor Uniunii Europene, care cuprinde si tarifele maximale n euro, diferentiate pe categorii de clasificare si structura spatiilor de cazare.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona