Castelul Bran
Articol
Castelul Bran, daltuit cu truda si innegrit de scurgerea atator veacuri, este situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului. El reprezinta un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat a frumusetii lui, cat si a peisajului in care este situat. Castelul a fost construit pe o stanca si este strajuit de dealuri, numite maguri prin partea locului. Brasovenii au sprijinit adesea aceasta cetate regala, la construirea careia au contribuit ei insisi, trimitand acolo mestesugari, materiale, bani, in principal pentru ca edificiul facea parte dintr-un complex de cetati de hotar care asigura stabilitatea lor in fata invaziilor otomane. Desi nu se cunoaste cu exactitate data la care au inceput constructiile cetatii Bran, este posibil ca ele sa fi inceput in primavara anului 1378. E uimitor cata pricepere au dovedit mesterii brasoveni in imbinarea zidariei cu stancile abrupte ale Magurii Branului. Cetatea a fost conceputa ca un complex cu rol militar, dar si cu rol de oficiu vamal (mutat aici de la Rucar).Din dorinta de a se asocia unei abundente literaturi referitoare la viata si existenta vampirilor (secolul al XV-lea), in mod artificial, personalitatea domnitorului tepes Voda a fost legata de istoria castelului. Din pacate, Vlad tepes se pare ca nu s-a oprit la Castelul Bran nici macar pentru o noapte. Independent de aceste lucrari, al caror scop a fost acela de a deforma si exagera faptele voievodului, s-au scris numeroase alte cronici care faceau din domnitor un model de suveran autoritar si justitiar si nu un "amator de sange".

Stavila in calea otomanilor
Prima atestare documentara a castelului o reprezinta actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic d`Anjou, prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea cu "munca si cheltuiala lor proprie". Regele a cerut in schimbul acestui privilegiu subordonarea a 13 localitati fata de Cetate: tara Barsei, Baciu, Turches, Cernatu, Satulung, Tarlungeni, Zizin, Purcareni, Crizbav, Apata, Budila, Zorhan si Tohan.
Conducerea Cetatii Bran era incredintata unui castelan, care avea si atributii jurisdictionale, iar garnizoana permanenta era compusa din arcasi si balistari.
Castelul facea parte dintr-un sistem vast de aparare a Transilvaniei ridicat in calea popoarelor migratoare (cumanii si tatarii) si va juca un rol deosebit in viata provinciilor aflate de o parte si de alta a Carpatilor Meridionali, asigurand indeosebi securitatea drumului comercial ce strabatea culoarul de la Bran spre Rucar, inca din timpuri stravechi. Cel mai mare pericol il constituia patrunderea otomanilor atat in tarile romane, cat si in Centrul Europei.
La sfarsitul secolului al XV-lea, Cetatea Bran era subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei.
In toata aceasta perioada, Cetatea Branului si-a indeplinit cu prisosinta rolul de aparator impotriva invaziei turcesti.

Simbol al Unirii Principatelor
La 1 Decembrie 1920, Consiliul orasenesc al Brasovului doneaza Castelul Bran reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Din acest moment, timp de sapte ani, Castelul sufera restaurari importante sub conducerea arhitectului Curtii Regale. Acesta il transforma intr-o frumoasa resedinta de vara, inconjurata de un parc cu alei de promenada, de un lac, de fantani, terase de popas. Resedintei i se adauga si Casa de Ceai. In 1938, regina Maria lasa prin testament intreg domeniul impreuna cu castelul fiicei sale, Principesa Ileana, care il stapaneste timp de un deceniu. Dupa expulzarea din tara a familiei regale castelul intra in proprietatea statului roman care-l abandoneaza. Aflat intr-o stare avansata de degradare, acesta va fi reamenajat abia in anul 1987, lucrarile terminandu-se pana in 1993. In prezent, incaperile seculare ale castelului adapostesc valoroase elemente si piese de arta decorativa in care arta gotica si cea baroca se impletesc armonios cu arhitectura rustica medievala transilvaneana, conferind astfel intregului ansamblu o indiscutabila si fermecatoare aura romantica. De asemenea, se impun colectiile de mobilier, pictura, sculptura, icoane pe sticla, intregite de numeroase trofee de vanatoare, toate cu scopul de a reda cadrul si atmosfera veacurilor trecute. Curtea interioara a castelului Bran impresioneaza prin verticalele indraznet, care, alaturi de masivitatea curtinei, pun in evidenta maiestria si ingeniozitatea atator mesteri anonimi. De la nivelul ultimului etaj se poate admira una dintre cele mai fermecatoare privelisti carpatine, asezarile branene lipite parca de munti, dominate de maretia Bucegilor si a Pietrei Craiului.

Carstul Branean
Zona pasului Bran, privita in ansamblu formeaza un vast teritoriu carstic, un mare "monument al naturii in intelesul larg al termenului, datorita nu numai aspectului sau propriu-zis, ci si numeroaselor si variatelor fenomene geologice specific carstice. Prezenta calcarelor a favorizat aparitia celor mai diverse fenomene: pesteri, izbucuri, avene, chei, arcade, ferestre - Pestera cu Lilieci, Pestera Gaura Sbarcioarei, Prapastiile Zarnestiului, Fantanile Domnilor, Fantana lui Botorog, Arcadele de la Zaplaz, Moara Dracului.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona