Parcul National Piatra Craiului
Articol
Cel mai spectaculos masiv din Carpatii Romanesti este Masivul Piatra Craiului, considerat a fi un "accident" in varietatea reliefului muntos de pe teritoriul tarii noastre. "Accidentul" consta intr-o culme calcaroasa bine definita, inconjurata de paduri si pajisti, unde natura guverneaza cu propriile-i legi. Datorita frumusetii peisajului si a prezentei unor specii rare de flora si fauna, in 1938, printr-o hotarare a Consiliului de Ministri a fost infiintata, pe o suprafata de 440 hectare, rezervatia naturala Piatra Craiului, iar in 1990 a devenit Parcul National Piatra Craiului. Acesta are in prezent o suprafata de 14.800 hectare, pe teritoriile judetelor Brasov si Arges, si beneficiaza de finantare din partea Bancii Mondiale, a Guvernului Romaniei si a Regiei Nationale a Padurilor. Limita Parcului este reprezentata de Administratia Muzeului Bran si de Castelul Bran.Pe latura de vest si de nord-vest a culoarului Rucar-Bran se inalta impunator masivul Piatra Craiului, a carui creasta zvelta, ascutita, constituie unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice si de alpinism din muntii nostri. Ea se intinde pe o lungime de circa 25 de km, intre localitatile Zarnesti, la nord si Podul Dambovitei, la sud.
Masivul Piatra Craiului, cu creasta sa singuratica, de un alb sclipitor ce constrasteaza cu verdele intunecat al padurilor intinse de la poale, se evidentiaza prin aparitia lui cu totul aparte in cuprinsul Carpatilor nostri, prin faptul ca este inconjurat din toate partile de arii depresionare. Astfel, masivul domina prin peretii stancosi depresiunea tara Barsei, la nord-est, culoarul Rucar-Zarnesti si culoarul Rucar-Bran.
Trasaturile reliefului si prezenta culmilor de la poale - individualizate ca munti de sine statatori, conduc la concluzia ca Piatra Craiului nu este un munte si nici o grupa de munti, ci un masiv de proportii nu prea mari. De oriunde ar fi privit, el impresioneaza prin profilul indraznet si prin silueta eleganta a crestei sale de calcar.
Masivul Piatra Craiului poate fi impartit in trei subunitati distincte: Piatra Mica, Piatra Craiului si Pietricica.
Piatra Mica este pozitionata in extremitatea nord-estica a masivului, cuprinsa intre Saua Crapaturii si Prapastiile Zarnestiului, fiind de altitudinea cea mai joasa. Coama piramidala a Pietrei Mici culmineaza cu varful Piatra Mica (1086 m), care prin pozitia lui ofera o minunata panorama asupra orasului Zarnesti si a tarii Barsei.
Piatra Craiului ocupa primul loc intre subunitatile masivului datorita inaltimii, peisajului si masivitatii. Cel mai impunator varf al subunitatii este Varful Turnu, care se remarca mai ales cand e privit din Zarnesti. Numit local si Varful Pietrei, el isi inalta crestetul, adesea acoperit de nori (fiind un fel de barometru pentru zarnesteni), deasupra covorului de jnepeni si molizi ce-i imbraca pantele abrupte.
La sud de Saua Funduri ia sfarsit Piatra Craiului, prelungindu-se cu piatra mult mai joasa Pietricica. Ea este mai putin cunoscuta de drumeti.
Un alt element caracteristic masivului Pietrei Craiului este numarul impresionant de pesteri ce se regasesc intre crestele si stancile acestuia: peste 160 de pesteri, in marea lor majoritate formate in calcar (Catalogul sistematic al pesterilor din Romania, 1981). Dimensiunile acestora sunt reduse, lucru datorat tectonicii si reliefului accidentat, care au redus intr-o oarecare masura actiunea proceselor de modelare carstica. Astfel, apa din precipitatii, cazuta pe abrupturile masivului, se scurge rapid pe suprafata acestora si se infiltreaza intr-o mai mica masura in masa calcarelor. Apa care reuseste sa se infiltreze, fie ca iese din nou la suprafata dupa un traseu subteran foarte scurt si foarte apropiat de suprafata terenului, fie ca patrunde in interiorul stratelor. Localncii, vazand cursul raurilor aparand si disparand, sustin ca este posibil ca sub Piatra Craiului sa se fi format in timp un lac subteran. Din pesterile existente in regiune se remarca Pestera Ursilor si Pestera Dambovicioarei.
De asemenea, Piatra Craiului impresioneaza si prin numarul impresionant de chei care completeaza pitorescul peisajului carstic din regiunea masivului Piatra Craiului. Acestea se intalnesc pe laturile de sud-vest si de est ale masivului, fiind grupate mai ales in jurul depresiunii Podul Dambovitei, unde se intalneste cel mai mare complex din tara (23 de chei): Cheile Mici ale Dambovitei, Cheile Prapastiilor (cu aspect salbatic si pereti impunatori pe o lungime totala de 2 km, pana in dreptul satului Magura), Cheile Vaii Seci a Pietrelor, Cheile Brusturelului, Cheile Ciocanului, Cheile Pesterii si Cheile Dambovicioarei.
Maretia crestei dantelate a Pietrei Craiului, al carei profil caracteristic se remarca de la mare distanta, este imbogatita si de elementele specifice de flora si fauna - monumente ale naturii. Cel mai remarcabil element, specific Pietrei Craiului si care nu se mai gaseste in alta parte este: garofita Pietrei Craiului. La aceasta se adauga numeroase specii raspandite in general in masivele calcaroase: limba cerbului, feriga de piatra, clopoteii de talie mare, muscata de munte, nemtisorul de munte, macii galbeni. Dintre animalele care traiesc in Piatra Craiului sunt ocrotite capra neagra si cocosul de munte.
De altfel, situat intr-un ansamblu geografic deosebit de pitoresc si caracterizat printr-o perspectiva peisagistica de o exceptionala originalitate, masivul Pietrei Craiului constituie el insusi un adevarat monument al naturii.
Orasul Zarnesti
Principala baza de pornire spre impunatorul masiv Piatra Craiului este orasul Zarnesti, situat chiar la poalele extremitatii nord-estice a masivului, sub Piatra Mica, la marginea depresiunii cunoscuta sub numele de tara Barsei. Asezare cu vechi trecut istoric (s-a descoperit un tezaur ingropat in timpul invaziei hunilor, compus din monede din perioada 268-270), s-a transformat, in epoca comunista, intr-o fortareata industrializata, dependenta de cele doua intreprinderi construite pe teritoriul sau: fabrica de celuloza si hartie, si uzina constructoare de masini "Tohanu Vechi". Asezat intr-un peisaj cu un pitoresc aparte, dominat de creasta calcaroasa a Pietrei Craiului, orasul Zarnesti poate deveni o atragatoare baza turistica.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona