Judetul Brasov
Articol
Asezare: Situat in partea central-estica a tarii, in interiorul Arcului Carpatic, la intalnirea Carpatilor Orientali cu Carpatii Meridionali, judetul Brasov cuprinde intreaga Depresiune a Barsei, o parte din Depresiunea Fagarasului, iar la nord, nord-est, Muntii Persani si depresiunea cuprinsa intre cursul mijlociu al Oltului si Tarnave (podisul Hartibaciului).
Suprafata judetului Brasov este de 5365 kmp, iar numarul de locuitori este de 634. 261. Cele mai cunoscute orase din judet sunt: Brasov (resedinta de judet), Codlea, Rupea, Rasnov, Zarnesti, Sacele, Fagaras si Victoria.
Teritoriul judetului Brasov se suprapune pe doua mari unitati: Carpatii si Podisul Transilvaniei. Unitatile montane, cu inaltimi de peste 750 m, ocupa peste 40% din suprafata judetului, restul fiind reprezentat de Podisul Transilvaniei si Depresiunea Brasovului. Muntii Fagaras domina cu inaltimi de peste 2500 m. Culmile netede, cu inaltimi cuprinse intre 800-2000 m, contrasteaza cu relieful creat de ghetari (vaile, circurile si lacurile glaciare de la Podragu si Urlea). Masivul Piatra Craiului este format dintr-o creasta calcaroasa cu multe tancuri, tunuri si varfuri ascutite (Vf. La Om 2238 m), cu braie, polite structurale si abrupturi insotite de grohotisuri. Culoarul Branului apare ca o zona depresionara. Muntii Bucegi apartin judetului numai prin flancul nord-vestic, iar Depresiunea Brasovului numai prin jumatatea sa sud-vestica.
Clima judetului Brasov este temperat-continentala, mai umeda si racoroasa in zonele de munte, cu precipitatii relativ reduse si temperaturi usor scazute in zonele mai joase.
Flora: In partea sudica a judetului, pe culmile muntoase, predomina flora alpina si subalpina, dezvoltandu-se mai ales o vegetatie ierboasa si, in mai mica masura, cea lemnoasa. De asemenea, aici se regasesc cele mai rare flori de munte din intreaga lume. Astfel, pe pajistile si padinile crestei Piatra Craiului creste garofita Pietrei Craiului (monument al naturii - planta care nu se mai gaseste in alta parte pe glob), nemtisorul, bujori de munte, vinetele de stanca, gentiene, viorele alpine si floarea de colt.
Fauna judetului Brasov este asemanatoare, in general, celei existente in intreaga Europa Centrala, intalnindu-se capre negre, ursi, cerbi carpatini, caprioare, mistreti.
Vestigii istorice: Cele mai vechi urme de civilizatie din judetul Brasov dateaza de acum 60.000 de ani. Prezenta omului este semnalata in numeroase puncte, inca din vremea in care isi faurea unelte din piatra si din os. Castrul roman de la Rasnov si de la Hoghiz reprezinta vestigii ale frontierei nord-estice ale Imperiului Roman, care trecea in veacul al II-lea d. Hr. in apropierea municipiului Brasov de astazi.
Zona avea un rol important si in Evul Mediu prin cele trei puncte strategice: Cetatea Fagarasului, Castelul Bran si Cetatea Brasovului.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona