Brasov - orasul Cavalerilor Teutoni
Articol
Orasul Brasov este cel mai mare si mai pretuit oras din Transilvania. Inconjurat din trei parti de munti, acesta a constituit un loc perfect pentru ridicarea unei cetati medievale. Astfel, vechiul oras infiintat de Cavalerii Teutoni in 1211 este unul din putinele orase din Evul Mediu care s-a conservat atat de bine in negura vremurilor. In prezent, Brasovul este un oras privilegiat. Intre granitele lui puteti sa va bucurati de crestele semete ale muntilor Postavaru, Bucegi, de Poiana Brasov, una dintre cele mai ravnite statiuni din Romania, si de Muntele Tampa. Monumentele istorice si edificiile religioase intalnite pe strazile Brasovului iti ofera prilejul unei calatorii in timp.
Pozitia geografica a orasului a facut ca Brasovul sa fie centrul in care se adunau bogatiile vremii, se intalneau oameni si se intersectau idei. Breslele puternice (aurari, tesatori, postavari, armurieri, fierari, aramari si croitori) au transformat Brasovul intr-un puternic centru mestesugaresc. S-au construit aici ziduri de cetate si bastioane, turnuri de supraveghere si de paza, depozite si piete, ateliere si pravalii, hanuri, biserici si spitale, toate dupa moda oraselor medievale europene. Aceste constructii pot fi vazute astazi pe strazile Brasovului.

Cetatea Brasovului
Asezata sub poalele dealului Tampa, Cetatea Brasovului a fost construita pentru a apara locuitorii orasului si pe cei din asezarile din jur de invaziile turcilor. Ea a fost ridicata la indemnul lui Sigismund de Luxemburg in anul 1395, iar la lucrarile de fortificare s-au folosit: piatra, nisip din albiile raurilor si roca muntilor, mana de lucru fiind asigurata de brasoveni si de satenii din Bod, Harman, Sanpetru si Ghimbav. Bastioanele cetatii au fost construite cu scopul de a intari capacitatea de aparare a fortaretei.
Poarta Ecaterina
Poarta Ecaterina este singura poarta medievala pastrata. Ea fost aparata de breasla croitorilor. Este acoperita cu un turn ascutit, prevazut in cele patru colturi cu turnulete, semn al dreptului de jurisdictie pe care-l avea cetatea asupra locuitorilor domeniilor ei. Deasupra se vede stema Brasovului din 1559.
Bastionul tesatorilor
Bastionul tesatorilor este situat in partea sud-vestica a cetatii si este cel mai bine pastrat din cele sapte bastioane, cate a avut cetatea inainte. In interiorul monumentului se disting trei niveluri de coridoare de aparare.
Numele de Bastionul tesatorilor provine din faptul ca a fost incredintat spre aparare breslei tesatorilor. Este considerat o constructie unica de acest gen din tara.
Biserica Neagra
Unul dintre cele mai importante monumente de arta gotica din tara noastra, Biserica Neagra impresioneaza prin masivitate, prin arhitectura deosebita, precum si prin trecutul ei istoric. A fost construita intre anii 1385-1477 si detine una dintre cele mai mari orgi din tara. De asemenea, in interiorul bisericii se regasesc portaluri construite in stil gotic, o colectie de covoare orientale, urme de fresce ale lui Matei Corvin.
Biserica "Sfantul Nicolae"
Situata in partea cea mai veche a orasului - Scheii Brasovului, biserica "Sfantul Nicolae" este o adevarata catedrala a ortodoxismului, ctitorie a unui sir de voievozi din tara Romaneasca si Moldova. Portile vechi din lemn si troitele de pe inaltimile inconjuratoare dau Scheiului o culoare aparte. Actuala cladire a fost construita pe locul unei bisericute din lemn.
Scheii Brasovului
Scheii Brasovului reprezinta cea mai veche parte a orasului Brasov. Vechii scheieni, care practicau negotul in Moldova si Muntenia, ajunsesera sa strabata Levantul si Balcanii, pana departe in Siria si Egipt. Ei au protejat prin danii lacasul de cult si invatatura, care astazi a devenit complexul muzeal Scheii Brasovului.
Strada Sforii
Strada Sforii este cea mai ingusta strada din Romania. Ea dateaza inca din Evul Mediu, fiind situata in zona Scheii Brasovului.
Turnul Alb
Turnul Alb este situat pe Dealul Straja, la 59 m departare de zidurile cetatii. Turnul, in forma de potcoava, cu diametrul de 19 m si inaltimea de 14 m, dateaza din 1494. El poate fi vazut si astazi in drumul spre Poiana Brasov. Turnul avea cinci niveluri interioare si tot atatea guri de foc.
Turnul Negru
Turnul Negru este asezat pe o stanca si a fost construit, ca si Turnul Alb, in 1494 pe Dealul Straja, in dreptul bastionului Fierarilor. El dispune de trei galerii etajate cu trei randuri de guri pentru atac si un sistem de legatura cu cetatea Brasovului.
Casa Sfatului
Se mai numea si "Turnul trompetilor", deoarece de aici se dadea alarma cand vreun pericol ameninta orasul. De aici judecatorul turnului veghea asupra ordinii care trebuia respectata de targoveti. Cladirea a fost completata in perioada Renasterii si a barocului. Aici, in Casa Sfatului se hotara asupra treburilor importante ale orasului si tot aici erau primiti de catre mai marii vremi oaspetii princiari.
In Piata Sfatului de astazi se afla Muzeul Memorial "Casa Muresenilor", care aminteste de primul ziar politic al romanilor, aparut in 1838, "Gazeta de Transilvania".
Muzeul de Arta
Muzeul de Arta gazduieste colectii de arta dintre cele mai renumite din tara. Este situat in centrul Brasovului, pe Bulevardul Eroilor, la numarul 21A si este deschis zilnic intre orele 10.00 si 16.00, cu exceptia zilei de luni. Costul unui bilet pentru vizitarea galeriilor de arta este de 18.000 lei, iar pentru elevi si studenti de 10.000 lei.
Telefon: (0268)143 990
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona