Iarna, pe crestele Fagarasului
Articol
Pe toata lungimea muntilor Fagaras se insira, ca dintii unui fierastrau, varfuri de 2000 m si chiar de peste 2500 m, printre care: Moldoveanu (2544 m) si Negoiu (2535 m), cele mai inalte varfuri din Carpatii romanesti.Prezentare generala
Intre Dambovita si Defileul Oltului troneaza cea mai mare unitate alpina din tara - Muntii Fagaras. Supranumiti "Alpii Transilvaniei", pe o suprafata de aproape 3000 kmp, formeaza un intreg complex muntos, alcatuit din doua siruri de munti. Sirul nordic cuprinde o creasta principala neintrerupta, orientata pe directia est-vest. Fragmentata de ape, partea sudica cuprinde muntii Iezer-Pasusa, Ghitu, Muntisoru-Fruntii si Cozia. Mai scurta spre capete, creasta nordica castiga mult in altitudine in zona centrala. Cuprinde 8 din cele 14 varfuri din Romania care trec peste 2500 m. Altitudinea maxima a masivului si a tarii noastre o puteti atinge pe Varful Moldoveanu, la 2544 m. Pe o lungime de aproximativ 55 km, intre Varful Lutele si Varful Lacustele, creasta se mentine la o altitudine de peste 2100 m. Varfurile cu aspect semet, insirate in lungul ei, ii dau conturul unei panze de fierastrau. Din creasta principala pornesc spre nord o serie de culmi. Din totalul celor 26, 12, mai atractive, sunt situate in partea centrala. Denumite muchii sau piscuri, asezate in siruri paralele, neramificate, ascutite si accidentate, ele reprezinta o adevarata provocare, mai ales iarna.

Cacteristici climatice
Datorita altitudinii ridicate, si clima are cateva caracteristici. Pe crestele inalte ale Fagarasului temperatura medie anuala este cu cateva grade sub zero. Extremele ajung pana la +25 grade C si chiar -35 grade C, iarna. Primele zapezi isi fac aparitia in perioade diferite de la un an la altul. Pot veni timpuriu, chiar la inceputul lunii septembrie. De obicei, acestea se topesc. Din noiembrie insa, nori grosi si negri planeaza deasupra muntilor. Ninsori dese lasa in urma lor straturi groase de zapada. Vanturile ce bat cu putere frecvent, cu peste 100 km/ora, de obicei dinspre vest, spulbera omatul de pe crestele inalte. Pe la mijlocul lui ianuarie, ninsorile se mai reduc. Puteti intalni dese intervale de timp frumos. Din a doua jumatate a lui martie, timp de o luna, ninsorile revin. O zapada grea si umeda se asterne peste tot. Pericolul avalanselor creste. Crestele inalte raman acoperite de zapada pana in mai sau chiar in iunie. Stratul de zapada isi pierde insa continuitatea.

Dificultati
Pericolul cel mai mare, pentru cei ce se incumeta pe timp de iarna pe inaltimile Fagarasului, il reprezinta avalansele. Pe toate pantele abrupte puteti fi expusi acestora. De asemenea, chiar si pe creasta principala exista numeroase portiuni unde tavalugul ucigator se poate porni. Pe crestele secundare pericolul este in general redus, parcurgerea acestora facandu-se chiar pe muchie. Un alt pericol il constituie cornisele. Acestea surplombeaza versantii nordici si estici. Pe creste, veti fi nevoiti uneori sa depasiti astfel de obstacole. Datorita tuturor dificultatilor si conditiilor naturale vitrege intalnite, trebuie sa stiti ca orice iesire pe timpul iernii, in lumea de vis a inaltelor creste si varfuri fagarasene, o puteti face doar echipati corespunzator si fiind buni cunoscatori ai mersului pe munte, in anotimpul alb.

Oportunitati
Creasta Fagarasului parcursa integral, culminand cu portiunile Vartopelului si Arpaselului, reprezinta o adevarata performanta sportiva. Si crestele nordice pot crea dificultati in strabaterea lor, chiar daca sunt mai scurte si au altitudini mai mici. Pentru alpinisti, incercari valoroase sunt escaladele de iarna in peretii Podragului, Negoiului, Vanatorii lui Buteanu sau Caltunului.Ture frumoase, la piolet si coltari, pot fi facute pe numeroasele culoare si valcele abrupte existente.

Traseu
De data aceasta, va propunem o ascensiune pe Varful Negoiu, pornind de la Cabana Barcaciu pe traseul de creasta. Startul initial il luati din Avrig, localitate strabatuta de calea ferata si de soseaua Sibiu-Brasov. Iesiti din Avrig pe langa Fabrica de Sticla. Un drum meandrat, ce traverseaza Depresiunea Fagarasului, va duce spre sud. Circulatia auto in zona fiind foarte redusa, veti fi nevoiti, probabil, sa parcurgeti pe jos cei aproximativ 14 km pana la Cabana Poiana Neamtului, sfarsitul accesului auto in zona. Pana la poalele muntilor, puteti admira o parte din creasta zimtata a Fagarasului. In fata, va apar in toata maretia lor, varfurile Negoiu, Serbota, Scara, Ciortea si Budislavu. Ajungeti la poalele muntilor. Drumul se apropie de cursul Raului Mare. Sunteti inconjurati de pante impadurite. Treceti de cladirile barajului Raului Mare, de o serie de vile si cabane particulare, de cantonul silvic asezat la Gura Jibrii. Va continuati drumul pe malul drept al Raului Mare, ajungand dupa vreo trei ore din Avrig la Cabana Poiana Neamtului (706 m altitudine). Dupa un eventual popas la cabana, mai mergeti inca vreo zece minute pe drumul forestier. Urmarind marcajul cruce rosie, pe stanga prindeti o ramificatie ce urca usor. Ajungeti la Paraul Comanesei pe care il traversati. Incepe un urcus prin padure, in serpentine, pe o panta accentuata. Zapada asternuta nu trebuie sa va creeze mari probleme, traseul potecii fiind strabatut anterior, de altii. Ajungeti pe creasta Piciorului Barcaciului. Mai ingusta, alteori mai lata, are o panta ceva mai domoala. Pe alocuri, serpentine largi va poarta pe sub coroanele copacilor. Dupa aproape trei ore de urcus continuu, de la cabana Poiana Neamtului iesiti in Poiana Barcaciului, unde dati de micuta, dar primitoarea cabana. Nea Petre si doamna Mariana va intampina cu caldura, atat in suflet cat si in soba. Situata la 1550 m, Cabana Barcaciu are 32 de locuri de cazare. In orice caz, nimeni nu e lasat pe dinafara. Dupa ce v-ati instalat, puteti apela la bufetul existent si la mancarea calda ce vi se poate pregati. Spre seara, la lumina lumanarilor, incepeti depanarea aventurilor montane. Nea Petre va pune in tema cu tot ceea ce va intereseaza prin zona si cu pericolele ce va pandesc. Ascultati-i sfaturile!
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona