Masivul Ciucas
Articol
Situat in partea centrala a Carpatilor, in grupul muntos al Carpatilor de Curbura, Masivul Ciucas se detaseaza net fata de regiunile inconjuratoare prin abrupturile sale, dar in special prin peisajul variat dat de conglomerate si calcare. Masivul Ciucas nu depaseste altitudinea de 1850 m 1900 m decat in Varful Gropsoarele (1883 m) si Varful Ciucas (1954 m). Privit in ansamblu, Ciucasul este alcatuit din doua culmi principale: Culmea Bratocea Ciucas, cu directie SVNV, si Culmea Gropsoarele Zaganu, orientata NVSE, despartite de Teleajan prin cursul sau superior (Paraul Berii).In ciuda faptului ca Masivul Ciucas este relativ departe de localitati mai importante, accesul pana la poalele muntelui se face relativ usor si aproape din toate directiile (totusi punctul de pornire din majoritatea traseelor se face din statiunea Cheia). Dinspre sud, Valea Teleajanului reprezinta principala cale de acces, ea este strabatuta de calea ferata pana la Maneciu-Ungureni (110 km de Bucuresti), localitate de unde veti ajunge in statiunea Cheia (situata la o distanta de 23 km). Prin Pasul Bratocea (1263 m) dinspre Brasov, veti ajunge direct in statiunea Cheia.
O alta varianta (dinspre nord-vest) din Brasov se face pe Valea Tarlungului, urmand soseaua, pana la Babarunca, apoi pe afluentul acestuia Ramura Mica.
Dinspre nord si nord-est, Valea Buzaului prin cursul sau superior si afluentul acestuia Dalghiul sunt caile de acces spre Ciucas.
Statiunea Cheia ofera in prezent numeroase spatii de cazare; de la casute la moteluri si vile, la preturi variate pentru toate buzunarele (toate sunt modern amenajate). Situata la 860-920 m altitudine, statiunea dispune de un climat de depresiune intramontana, caracterizat prin ierni reci (media lunii ianuarie 6-7 grade C) si veri relativ racoroase. Aici puteti vizita "Muzeul permanent al florilor de mina, deschis in toate zilele saptamanii. La intrarea in acest muzeu (10.000 lei/persoana, taxa de fotografiere 30.000 lei) va puteti cumpara diferite podoabe cu pietre specifice zodiei. Un alt punct de interes turistic il constituie Manastirea Cheia.
O alta varianta de abordare a Ciucasului este din capatul de nord al localitatii Cheia, acolo unde incepe ascensiunea pe traseu marcat banda galbena. Acesta urca pieptis prin padure, tangent la serpentinele soselei DN1. Dupa circa 45 minute, ajungeti la cateva sute de metri de Saua Balabanului, unde intalniti pentru ultima data drumul auto, pe care-l urmati in continuare pana la Cabana Muntele Rosu.
Daca doriti sa ajungeti pe Varful Ciucas este recomandat sa inoptati la Muntele Rosu. Aici va puteti caza in camere dotate cu TV color. Cabana are restaurant-bar, bai cu apa calda; pretul unei camere cu doua paturi este de 550.000 lei/noapte (cabana dispune de 60 de locuri). Vara exista posibilitatea de cazare in casute. A doua zi la rasaritul soarelui, reluati traseul banda galbena in comun cu marcajul triunghi rosu, la circa 150 m poteca marcata triunghi rosu se continua spre Culmea Gropsoarele-Zaganu; voi insa cotiti usor spre stanga. Intrati in padure, coborand lin in Valea Paraul Rosu, apoi urcand pe pintenul vestic al Muntelui Rosu, iesiti intr-o poienita de unde cotiti brusc spre dreapta pe poteca bine marcata. Intrati din nou in padure, coborand spre firul Paraului Berii. De data asta ajungeti intr-un mic luminis mult mai abrupt, unde se gaseste o fantana amenajata in memoria profesorului Nicolae Ioan, presedinte de onoare al Asociatiei Turistice "Romania Pitoreasca (1940). Este bine sa va alimentati de aici cu apa pentru restul traseului, deoarece este ultimul izvor. Pe masura ce inaintati, urcusul este mai dificil, panta tot mai abrupta. Cabana Ciucas (1595 m), profilata pe fundalul spectaculos al Tigailor, este inchisa pe timp de iarna, dar puteti intra aici pentru a lua o mica gustare.
De la Cabana Ciucas urcati usor pe pantele Muntelui Chirusca, pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie, pana la saua de sub Tigaile Mari. Urmariti 200 m un fagas torential (mai dificil pana la Saua Tigaile Mari si Varful Ciucas). Depasiti stanci izolate si Babele la Sfat si atingeti varful, unde aveti o frumoasa panorama spre toate zarile. Spre vest privirea va poarta pana la culmea ascutita a Pietrei Craiului, sud-vest culmile izolate ale Postavarului si Pietrei Mari isi etaleaza abruptul stancos incepand cu Bucsoiul, Varful Omu, Coltii Morarului si Furnica. Spre est Muntii Tataru, spre sud Pasul Brotocei si Muntele Rosca si Varful Grohotis. Pe aici traseul se parcurge in sens invers pentru a ajunge la Muntele Rosu pe lumina.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona