Proiectul Carnivore mari din Carpati
Articol
n data de 16 ianuarie 2003, a avut loc la Ministerul Turismului o ntalnire ntre Secretarul de Stat, domnul Nicu Radulescu, si o delegatie formata din reprezentantii a doua fundatii, respectiv Fundatia "Carpati" si Fundatia "Plaiuri Zarnestene". Delegatia a fost condusa de domnul Christoph Promberger, coordonatorul proiectului "Carnivore mari" din Carpati. Cu ocazia acestei ntalniri, s-au discutat modalitatile concrete n care Ministerul Turismului poate sprijini proiectul realizarii unui "Centru de vizitare carnivore mari" la Zarnesti, ca o dezvoltare a proiectului "Carnivore mari" care se deruleaza n prezent, una din variante fiind chiar implicarea MT ca membru fondator al viitoarei fundatii care va implementa si derula proiectul. n prezent, n orasul Zarnesti exista doua puncte de atractie turistica, dupa cum urmeaza :
1) Proiectul "Carnivore mari din Carpati", sustinut si finantat de catre Fondul Mondial pentru Natura (WWF), a fost prezentat ca "proiect model de dezvoltare durabila" la Summit-ul Eco-Regiunii Carpatice, organizat de catre Guvernul Romaniei si WWF. Proiectul se deruleaza din 1993, cu o finantare de peste 1 milion de Euro si reprezinta o initiativa romano-germana, avand ca partener principal n Romania, Regia Nationala a Padurilor.
2) Parcul National Piatra Craiului
Guvernul Romaniei mpreuna cu Banca Mondiala si Regia Nationala a Padurii finanteaza, conform Legii 7/1999, programul de dezvoltare durabila si conservare a naturii n Parcul National Piatra Craiului, Parcul National Retezat si Parcul Forestier Vanatori Neamt. Pentru largirea ofertei turistice n zona, initiatorii proiectului "Carnivore mari din Carpati" au propus unor organizatii internationale finantarea unei importante atractii turistice, respectiv un "Centru de vizitare a carnivorelor mari" (proiect care presupune investitii de aproximativ 1 milion euro). n linii mari, proiectul va fi reprezentat de o gradina zoologica, deosebita de cele clasice, unde animalele traiesc ntr-un mediu artificial. Astfel, proiectul consta n realizarea unui centru de informare despre carnivorele mari, cu sali de expozitie despre fiecare specie n parte, cu biblioteca si sala de conferinte. De asemenea, n apropierea acestui centru vor exista 7 zone strict delimitate de 2-3 ha, unde specii reprezentative ale faunei din tara noastra vor trai n conditii de semi-libertate. Acestea vor fi permanent monitorizate cu camere de luat vederi care trimit imaginile la monitoarele din centrul de informare. Prezenta pe teritoriul Romaniei a peste jumatate din totalul carnivorelor mari existente n Europa reprezinta un element de mare atractivitate turistica.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona