14 cabane au disparut din Carpatii romanesti
Articol
Am urcat recent din Poiana Brasov pe Postavaru si m-am pomenit pe locul unde a fost cabana Cristianul Mare si din care, in urma unui incendiu, n-au ramas decat vreo doua basculante de scrum. Patru generatii din familia mea - bunicul, tata, eu si feciorul meu - au petrecut aici zile de neuitat, aici au invatat sa schieze si sa urce in coarda peretii stancilor. Cu ceva timp in urma a ars Cabana Diham.
Facand o socoteala am descoperit ca in ultimii 20 de ani, 14 cabane au fost mistuite de incendii. Dar, in acest rastimp s-a reconstruit vreo cabana dintre cele parjolite sau s-a ridicat vreuna noua? Niciuna. E vorba, bineinteles de adevaratele cabane montane, cele situate pe inaltimile muntilor, la intersectia marilor trasee turistice, nu la acele "cabane" de pe sosele care sunt un fel de carciumi.
Cauzele incendiilor care au mistuit, poate, cele mai frumoase si asaltate cabane montane sunt diverse: trasnet, scurt circuit electric, scurgeri de gaz metan, neglijenta turistilor, lipsa de prevedere a celor care le gospodareau si faptul ca toate aceste cabane de altitudine n-aveau sisteme de prevenire a incendiilor, nici macar nu posedau extinctoare, iar instalatiile (electrice, de apa, gaz metan) erau improvizatii periculoase.
Dar sa facem o lista a cabanelor disparute, nu pentru vesnica lor pomenire, ci cu scopul de a starni ambitia celor din administratiile centrale si locale, precum si organizatiilor de turism de a reconstrui noi cabane in zonele de mare afluenta ale turismului montan.

BALEIA
Cabana Baleia era situata sub Varful Baleia din Muntii Retezat, la altitudinea de 1410 m. Poarta de acces, dinspre rasarit spre frumusetile Retezatului, capacitatea acesteia de cazare era de 100 de locuri.

BUTA
Ridicata in vestul Muntilor Retezat, in zona de obarsie a raului Buta, Cabana Buta a fost un punct strategic pentru toti turistii care parcurgeau acest masiv muntos. Datorita pozitionarii ei se micsorau distantele de acces dinspre Valea Jiului. Cabana era situata la altitudinea de 1580 m si avea o capacitate de 65 de locuri.

CLABUCET PLECARE
Probabil cea mai asaltata cabana din Muntii Baiului, Cabana Clabucet oferea o panorama unica asupra abruptului prahovean al Bucegilor si a tarii Barsei. Situata la 1456 m altitudine si avand posibilitatea de a caza 80 de persoane, cabana era punctul de plecare spre numeroase trasee montane de mare frumusete, iar iarna schiorii porneau de aici pe partiile Predealului.

BONLOC
Importanta baza de plecare spre Muntele Piatra Mare si un loc excelent de practicare a schiului, locul in care indiferent de sezon veneau sute de turisti, dinspre Brasov, Valea Prahovei si nu numai. Cabana Bonloc avea o capacitate 60 de locuri si se afla la altitudinea de 1000 m.

BALEA LAC
Situata intr-un loc cu frumuseti de basm din Muntii Fagaras, pe o peninsula a lacului Balea, Cabana Balea Lac era un loc foarte solicitat de montaniarzii ce parcurgeau traseele de creasta ale Alpilor Transilvaniei (cum li se spunea Muntilor Fagaras). De aici se pleca pe numeroase trasee montane spre: Piscul Balei, Paltinul, Capre, Vaiuga, Netedul. Altitudinea la care se afla cabana era de 2034 m, iar capacitatea de cazare a acesteia era de 152 de locuri.

CRISTIANU MARE
Cabana Cristianu Mare a fost construita pe versantul nordic al Masivului Postavaru, la altitudinea de 1705 m si reprezenta o mare atractie pentru turisti, atat vara, cat si iarna. De aici se deschidea o minunata priveliste pe culmile abrupte ale Bucegilor, dar si peste toata tara Barsei si muntii ce o strajuiesc. Cabana beneficia de 104 locuri de cazare.

DIHAM
Una dintre cele mai de seama baze turistice din zona Predealului, de unde porneau cele mai populate trasee montane spre Bucegi si muntii inconjuratori, a ars la sfarsitul anului trecut. Situata la altitudinea de 1320 m, cabana avea o capacitate de 200 de locuri. In ultimii ani langa vechea cabana se construise una noua, cu un confort deosebit.

MALAIESTI
Cabana Malaiesti era locul de cazare al turistilor care veneau dinspre Predeal sau tara Barsei ori Valea Prahovei, pe versantul de nord, spre Varful Omu (2505 m), si spre imparatia de frumuseti a Bucegilor. Cabana era situata la 1720 m altitudine si putea caza in jur de 95 de persoane.

PESTERA
Cabana Pestera era situata in Poiana Crucii de sub Muntele Cocora, la 1610 m altitudine, intr-un loc de mare frumusete, langa Cheile si Pestera Ialomitei. Vara era un punct nodal al traseelor din imprejurimi iar iarna o importanta baza pentru practicarea schiului, avand capacitatea de 120 de locuri.

PIATRA MARE
Vechi adapost montan din Muntele Piatra Mare, mereu plin cu amatori de drumetie montana veniti din Bucuresti, Ploiesti, Sacele, Brasov si din toata tara, Cabana Piatra Mare era situata la altitudinea de 1630 m si putea caza aproximativ 128 de turisti. De aici plecau poteci spre cele mai frumoase obiective ale Pietrei Mari.

PRISLOP
Avand o capacitate de 68 de locuri, Cabana Prislop a fost situata pe versantul nordic al Muntilor Sureanu, la 1200 m altitudine, pe locul de unde se poate porni in drumetiile din zonele nord-estice ale acestor munti.

PUZDRELE
Cabana Puzdrele era unicul adapost de sub creasta principala a Muntilor Rodnei, de unde se pornea pe potecile acestui masiv muntos din Maramures si imprejurimile marelui Complex Turistic Borsa. Avand posibilitatea de a gazdui 30 de persoane, cabana era situata la altitudinea de 1540 m.

SURU
Plasata pe versantul nordic al Muntilor Fagaras, la capatul vestic al acestuia, la altitudinea de 1450 m, Cabana Suru (care avea o capacitate de 78 de locuri) a fost un important adapost pentru cei care parcurgeau traseul de creasta al Fagarasilor, un examen forte pentru iubitorii de munte. Era si o importanta baza pentru practicarea schiului, dar si locul unde la fiecare sfarsit de saptamana veneau iubitorii de munte din Sibiu, Cisnadie, Talmaciu si alte asezari de sub Fagaras.

VARFUL CU DOR
O cabana de legenda pentru admiratorii Bucegilor, Cabana Varfu cu Dor, situata la 1885 m altitudine, primea zilnic turistii din toata tara care erau in drum spre Valea Ialomitei. Acestia aveau si posibilitatea de a se caza aici, cabana avand o capacitate de 100 de locuri.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona