Aura medievala a Biertanului
Articol
Localitatea Biertan situata in mijlocul podisului Transilvaniei, in nordul judetului Sibiu, la distanta egala de orasele Medias si Sighisoara, intr-o zona deluroasa, in stanga raului Tarnava Mare gazduieste una dintre cele mai valoroase biserici din Transilvania. Biserica amplasata in centrul asezarii impreuna cu centura de fortificatii au creat renumele comunei. Valoarea istorica si estetica a monumentului a determinat includerea acestuia in Lista Patrimoniului Universal. Intrarea in biserica se realizeaza prin 3 porti: de vest, de nord si de sud. In partea de nord este o usa cu un sistem foarte complicat de 19 incuietori, realizat de mesterii locali in anul 1515, care a starnit un interes deosebit la expozitiile internationale din 1910 si 1937.
Cea mai fortificata incinta este cea interioara, cu forma ovala, care dispune de 4 turnuri: Turnul cu ceas (construit in 1508), Turnul cu clopote, Turnul mausoleu (unde se afla mormintele episcopilor bisericii) si Turnul slaninii (aici isi tineau sasii slanina).
Renumit este bastionul estic, unde pe vremuri erau inchise cuplurile care se certau. Se spune ca timp de 300 de ani nu a existat nici un divort.
Ultima renovare a cetatii s-a facut in anul 1990.

Mountainbike la Biertan
Dealurile Birtanului ofera amatorilor acestui sport mai multe trasee de categorie medie, existand posibilitatea efectuarii de circuite pe diverse lungimi. Traseele de mountainbike sunt dispuse in lungul vailor (traseul Biertan Copsa Mare, Biertan Richis) sau pe crestele dintre vai (cum ar fi cel de pe dealul Furisului sau cel catre Dupus). In Biertan se are in vedere construirea unui centru de inchiriat biciclete, dar pana atunci va sta la dispozitie centrul "Sydi Bike (Piese Accesorii Reparatii) din Medis, Str. Tarnaveni nr. 19, Tel.: (0269) 846 374 sau 0722 548 7290
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona