Manastirea cisterciana de la Carta
Articol
Pericolul invaziilor otomane a facut ca majoritatea bisericilor si manastirilor din Transilvania (construite initial in forma de basilica romanica sau gotica) sa sufere de-a lungul timpului numeroase modificari de structura. Pentru asigurarea unei aparari cat mai puternice, arhitecturii tipice edificiilor religioase i s-au adaugat numeroase elemente specifice unor fortarete veritabile: bolte, turnuri si ziduri groase de fortificatii. Un fenomen asemanator a suferit si manastirea de la Carta, manastire care detine cea mai veche biserica in stil gotic, ridicata de calugarii cistercieni. In anul 1241, a fost devastata si incendiata de hoardele tataresti. Intregul complex manastiresc a fost reconstruit din piatra in perioada 1242-1250, dar in 1421-1422 a fost din nou atacat de turci. In anul 1474, din ordinul lui Matei Corvin, a fost desfiintata si trecuta sub stapanirea bisericii romano-catolice din Sibiu.Stilul cistercian al cetatii, evidentiat in primul rand prin intermediul nervurilor masive ale monumentului, prin capiteluri decorate si ferestre circulare, precum si prin alte elemente decorative, a exercitat o puternica influenta asupra arhitecturii din sud-estul Transilvaniei. Acelasi stil arhitectural se regaseste si la biserica Bartolomeu din Brasov, la cetatea Brasovului, precum si la cetatile fortificate de la Prejmer si Sebes.
In discul usor concav al manastirii, aflat in centrul cheii de bolta, se afla capul Mariei incoronat sub aspectul reginei ceresti. Datarea cheii de bolta s-a realizat catre mijlocul secolul al XIII-lea.
In prezent, din biserica fostei manastiri s-au mai pastrat doar corul si absida care servesc drept biserica parohiala (biserica evanghelica).

Comuna Carta
Comuna Carta este situata la 4 km de orasul Sibiu, in estul judetului. Relieful localitatii este dominat de o campie intramontana strabatuta de apele raului Olt si de cele ale paraului Valea Bilei. De-a lungul timpului, asezarea a avut numeroase denumiri, majoritatea de origine saseasca, cele mai cunoscute fiind: Kercz si Kerz. Accesul in comuna se realizeaza prin intermediul DN 1 Sibiu-Fagaras.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona