Cetatea Cisnadioara
Articol
Orasul Cisnadie, situat la 8 km de orasul Sibiu, la poalele Masivului Magura, a fost infiintat de colonistii sasi in aceeasi perioada cu Sibiul. Prima atestare a orasului dateaza inca din 1204. Pitoreasca Vale Cisnadioara si cea a Sadului inconjoara orasul. Tinutul Cisnadiei a fost locuit din timpuri foarte indepartate, inca din mileniul I i.Hr. In Evul Mediu, populatiei romane i se adauga colonistii germani veniti in secolele XII-XIII. Prima mentiune documentara despre o asezare pe locul actual al orasului dateaza din 1204 intr-un document al regelui Emeric, sub denumirea de "Rivetel".
Situarea orasului Cisnadie in vecinatatea satelor romanesti de oieri din Marginime, precum si apropierea de trecatoarea Turnu Rosu (care ii asigura legatura cu tara Romaneasca) a facut ca in zona sa se dezvolte industria lanii. Cu timpul, lana de Cisnadie a devenit celebra, postavurile de calitate superioara fiind foarte cautate pe pietele de desfacere din Banat, Muntenia si din strainatate.

Biserica Evanghelica din Cisnadie
Biserica Evanghelica din Cisnadie, cu hramul Sfantul Walpurga, a fost ridicata la inceputul secolului al XII-lea ca o bazilica romanica cu trei nave. Prin numeroase transformari suferite de-a lungul timpului, constructia a pierdut aspectul ei romanic, numai baza ramanand nemodificata.
In anul 1591, turnul clopotnita de 59 m a fost modificat, iar in 1751 primeste forma sa actuala. In varful acestuia a existat candva un glob aurit. Turnul a fost trasnit de mai multe ori si a ars. Astfel, in 1795, pentru a-l feri de incendii, s-a instalat pe el primul paratrasnet din Transilvania - confectionat din cupru, dupa metoda magistratului Raimarus din Hamburg.

Cetatea taraneasca Cisnadioara
Cetatea taraneasca de la Cisnadioara este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania, fiind una dintre cele mai vechi din aceasta zona. Biserica fortificata a cetatii a fost pentru prima oara atestata documentar in 1223, cand a fost donata manastirii cisterciene de la Carta de catre Magister Goulinus.
Situata pe varful stancos al dealului Sf. Mihail din Cisnadioara, biserica fortificata este o cladire construita in intregime din piatra, de tip bazilical cu trei nave, avand planul dreptunghiular. Datorita pozitionarii ei pe un platou foarte ingust in directia rasarit-apus, biserica fortificata este dezvoltata mai mult in latime decat in lungime. Are navele foarte inguste si cuprinde o singura incinta inconjurata cu ziduri de piatra, masurand in latime peste 6 m.
In 1940 au fost amplasate in interiorul cetatii monumentele funerare ale ofiterilor si soldatilor germani si austro-ungari cazuti in luptele din jurul Sibiului in toamna anului 1916.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona