Sibiu parfum medieval
Articol
Cu nenumarate trepte de piatra, turnuri si bastioane, piete si stradute inguste... Sibiul este orasul pentru care timpul pare sa fi avut o slabiciune.Orasul Sibiu este considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase si bine conservate orase istorice din Romania si Europa, cu un patrimoniu arhitectural care se intinde pe 80 ha. Centrul istoric al orasului reprezinta cea mai importanta rezervatie arhitecturala nationala, vestigiile istorice care s-au pastrat intocmai de-a lungul secolelor si care odinioara au format una dintre cele mai importante cetati medievale ale Transilvaniei fiind renumite si unice in intreaga Europa.

Piata Mare
Piata Mare a Sibiului a fost, incepand cu secolul al XVI-lea, centrul vechii cetati, ea fiind initial piata de cereale. Aici aveau loc executiile si adunarile publice. Latura de sud a pietei este declarata monument protejat de UNESCO datorita stilului arhitectural unic al constructiilor de aici.

Piata Mica
In Evul Mediu, Piata Mica era cunoscuta si sub numele de "Circulus parvus". Aici se aflau casele de locuit si atelierele mestesugarilor sibieni. Piata Mica este legata de Piata Mare si Piata Huet prin tuneluri inguste si stradute pietruite de un farmec deosebit. Accesul spre orasul de jos se realizeaza din aceasta piata prin intermediul unui tunel arcuit pe sub Turnul Scarilor, care se continua cu Pasajul Aurarilor (unul dintre cele mai frumoase locuri din Sibiu). Pe latura de sud se gasesc numeroase cladiri in stil gotic, toate declarate monumente istorice. Muzeul de Istorie a Farmaciei este adapostit intr-o cladire din 1568, unde a functionat prima farmacie din Romania.

Podul Minciunilor
Podul Minciunilor reprezinta simbolul orasului Sibiu. Este primul pod de fier forjat din Romania si a fost construit in 1859 de catre Fredericus Hutte. Podul este un loc deosebit de romantic, preferat de indragostiti.
"Acest pod a fost primul din Romania care nu a fost construit pe piloni si de aceea i se mai spunea si "podul culcat".
Cum in limba saseasca cuvantul "culcat" (lugenmarchen) era omonimul cuvantului "minciuna", podul a inceput sa fie numit de catre localnici "podul minciunilor" si asa au aparut tot felul de legende care-i justifica denumirea.

Cele mai renumite legende ale podului:
1. Daca cineva va spune o minciuna cat timp se afla pe el, podul se va prabusi.
2. Podul Minciunilor este asezat in imediata apropiere a Pietei Mici, care inainte era piata de negustori. Vanzatorii veniti din imprejurimile Sibiului se asezau in general la marginea pietei, in jurul podului, si cum nu erau niste precupeti prea cunoscuti erau nevoiti sa-si laude marfa, uneori mai mult decat era cazul
3. In Sibiu se aflau numeroase garnizoane in tranzit, iar soldatii obisnuiau sa se intalneasca cu iubitele lor in apropierea renumitului pod. Cum niciodata soldatii nu stiau cand le suna ceasul plecarii, fetele lor ramaneau asteptand ore in sir intalnirea care nu mai avea loc."
Roger Parvu, ghidul Bisericii Evanghelice din Sibiu

Pasajul si Piata Aurarilor
Numele de Piata Aurarilor vine de la mesterii aurari care aveau atelierele aici. Din piata pornesc trei strazi spre orasul de jos, printre care se afla si Strada Movilei, traversata de zidurile vechii cetati. Din Piata Aurarilor se ajunge in Piata Mica printr-un pasaj de scari de o frumusete incredibila care-si pastreaza aspectul inca din anul 1567.

Turnul Sfatului
Turnul Sfatului, un alt simbol al orasului Sibiu, este mentionat inca din anul 1370 ca fiind alaturat cladirii unde se aduna "sfatul orasului", de unde si numele pe care il poarta si astazi. Acoperisul a avut mai multe forme de-a lungul anilor, de la forma piramidala, urmata de alta flancata de patru turnulete si pana la forma actuala care dateaza din anul 1826. Turnul a avut diverse roluri: depozit de cereale, punct de observatie in caz de incendii, arest temporar sau chiar muzeu de stiinte naturale, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. In prezent, Turnul Sfatului ofera doar o panorama asupra orasului istoric de la nivelul sapte si posibilitatea de a admira mecanismul ceasului aflat cu un nivel mai jos.

Biserica Evanghelica
Biserica Evanghelica este una dintre cele mai impresionante cladiri din Sibiu. Dedicata Sfintei Fecioare Maria, biserica a fost probabil construita la mijlocului secolului al XIII-lea, ca bazilica romanica cu trei nave.
Cladirea este dominata de un turn cu 7 niveluri si 4 turnulete pe colturi, semn ca orasul avea drept de condamnare.
Orga bisericii construita in stil baroc a fost realizata de un mester slovac, fiind cea mai mare orga din sud-estul Europei.

De ce turnul bisericii are 73 m?
"In Evul Mediu mandria unui oras era data de inaltimea turnului bisericii. Sibiul a visat dintotdeauna sa devina cel mai important oras din Ardeal si, de aceea, si-a dorit sa construiasca cel mai inalt turn din aceasta zona.
Biserica din Bistrita este cu cativa ani mai veche, asa ca, atunci cand sibienii si-au construit turnul, au trimis doi delegati sasi in orasul rival pentru a masura turnul bisericii bistritene.
Cei doi au luat o sfoara, s-au urcat in varful turnului (care masoara 75 m) si i-au dat drumul pana la baza, masurand in felul acesta inaltimea turnului. Dupa ce si-au facut treaba, delegatii s-au dus sa bea un pahar de vin. Cum vinul bistritean este renumit, cei doi nu s-au oprit la primul pahar, asa ca, in scurt timp, bistritenii au aflat de ce se afla sasii sibieni in orasul lor si le-au taiat 2 m din sfoara..."
Roger Parvu, ghidul Bisericii Evanghelice din Sibiu

Zidurile si Turnurile Cetatii
Cetatea Sibiului a fost timp de sute de ani una dintre cele mai intinse din Europa. Ea era incercuita pe toate laturile de fortificatii formate din ziduri si turnuri de aparare. Unele dintre acestea sunt atat de bine pastrate incat oricine isi poate forma o imagine despre cum arata cetatea cu 500 de ani in urma.
Cea mai bine pastrata zona a fortificatiei a ramas pe latura de sud-est acolo unde a fost puternic consolidata, deoarece se presupune ca atacurile veneau, in general, din aceasta directie.

Muzeul Brukenthal
Muzeul Brukenthal este primul muzeu din Romania si a fost deschis oficial in anul 1817.
Initial, muzeul cuprindea 1090 de picturi din colectia particulara a baronului Samuel Brukenthal. Aceasta colectie europeana a baronului a fost insa prezentata publicului larg cu trei ani inainte de deschiderea Muzeului Louvre.
Muzeul este gazduit in Palatul Brukenthal, unul dintre cele mai insemnate monumente in stil baroc din Romania.
In anul 1788, cladirea a devenit resedinta oficiala a baronului Samuel Brukenthal, guvernator al Transilvaniei in perioada 1777-1787. Fatada pastreaza blazonul familiei, iar in interior se gasesc numeroase obiecte originale apartinand familiei Brukenthal.
De asemenea, palatul gazduieste Galeria de Arta alcatuita de baron la Viena si Colectia de Carte, al carui numar de volume atinge circa 280.000 de exemplare.
Adresa: Piata Mare nr. 4-5
Program de vizitare: 9-17, luni inchis
Pret bilet: - 30.000 lei
- 20.000 lei (expozitiile temporare)

Mitropolia Ortodoxa a Ardealului "Sfanta Treime"
Mitropolia Ortodoxa a fost construita pe locul unei biserici grecesti ridicate in anul 1778, care pana atunci servea drept catedrala episcopala.
Biserica a fost refacuta dupa planurile arhitectilor Virgil Nagy si Iosif Kammer, care s-au inspirat dupa Biserica Sfanta Sofia din Constantinopol.

Biserica Ursulinelor
Biserica Ursulinelor a fost initial manastire dominicana pana in anul 1543 cand, cu ocazia reformei religioase ce a determinat trecerea unei mari parti a populatiei sasesti la religia luterana, lacasul de cult a intrat in posesia luteranilor. In anul 1755, manastirea a fost preluata de maicile Ordinului Ursulinelor.
Altarul lateral stanga este impodobit cu o pictura in ulei care reprezinta aparitia Sfintei Mucenice Ursula in fata Sfintei Angela Merici, fondatoarea Ordinului Ursulinelor. Pe al doilea altar lateral se gaseste o pictura ce o reprezinta pe Sfanta Angela instruind copiii.

Muzeul de Istorie a Farmaciei
Muzeul de Istorie a Farmaciei este deschis inca din anul 1972 si este unic in tara. Colectiile muzeului reunesc peste 6600 de piese de farmacie din secolele XVI-XIX. Ele provin din 67 de surse, si anume: farmacii, oficii farmaceutice, institutii medicale si persoane particulare, din 32 de localitati din tara. Muzeul este format dintr-un oficiu, un laborator si o expozitie homeopatica (2900 de piese) unde sunt expuse diferite vase din lemn, portelan, sticla, mojare din bronz sau fonta, stative cu balante si greutati farmaceutice in stil vienez, ustensile tehnico-medicale, truse chirurgicale, microscoape, scarificatoare, precum si ilustratii dupa documentare si publicatii vechi. Cel mai vechi obiect din colectie este un mojar din bronz, datat din 1597, care era folosit in operatiile preliminare de preparare a medicamentelor. Cladirea care adaposteste muzeul este un monument istoric din 1568 si cuprinde elemente gotice si renascentiste.
Adresa: Piata Mica nr. 26
Program de vizitare: 9-17, luni inchis
Pret bilet: 20.000 lei (adulti)
10.000 lei (copii)

Muzeul "ASTRA"- Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale din Romania

Muzeul "ASTRA" este cel mai mare muzeu in aer liber din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa. El se afla situat in Padurea Dumbrava, la 4 km de Sibiu. Muzeul a fost organizat incepand cu anul 1963 si are o suprafata de 96 ha si un circuit expozitional de 6 km. Aici se gasesc monumente autentice reprezentative pentru sistemul de valori al satului romanesc. Aici se gasesc case aduse din diferite parti ale tarii, interioare de locuit pastrate in forma originala, ustensile taranesti, mijloace de transport in comun traditionale. De asemenea, s-a reusit ilustrarea tuturor domeniilor, cum ar fi agricultura, pescuitul, cresterea animalelor, apicultura, vanatul, precum si gospodarii specifice: stane, crame, cherhanale.
Muzeul mai dispune de un numar impresionant de mori (de mana, plutitoare, de vant, cu tractiune animala). Pentru prelucrarea materiilor prime si a obiectelor de uz casnic, muzeul prezinta joagare, ateliere de dulgherit, un steamp aurifer, un cuptor de stins var, ateliere de fierarit, de rotari, de olari.
Un sector mai mic este destinat prezentarii mijloacelor de transport din mediul rural.
In prezent, muzeul din Padurea Dumbrava nu se rezuma doar la ingrijirea celor 96 ha de circuit expozitional, ci initiaza numeroase activitati pentru cei care vin sa viziteze aceste locuri:
organizare expozitii temporare (taxa de vizitare -5000 lei);
vizionare filme documentare in Pavilionul de la intrarea in muzeu (10.000 lei - adulti, 5000 lei - copii);
cazare la cabanele din muzeu (53 de locuri);
inchiriere sali de conferinte pentru colocvii, simpozioane in Pavilionul central;
inchirierea scenei de pe lac (capacitate aproximativa de 50 de locuri);
plimbari de agrement cu barca pe lac, cu trasura prin muzeu si prin oras;
oficiere ceremonii religioase in bisericuta de lemn din muzeu (tarif - 250.000 lei);
organizare de banchete, petreceri la cele doua hanuri din muzeu: Hanul de la Tulghes si Hanul din Batrani.
Complexul National Muzeal "ASTRA" Sibiu mai detine: Cabinetul Memorial "Cornel Irimie", Studioul ASTRA Film, Centrul de Informare si Documentare in Etnologie "Cornel Irimie", Laboratorul Zonal de Restaurare Conservare ASTRA, Muzeul de Etnografie Internationala "Franz Binder", Muzeul de Etnografie Saseasca "Emil Sigerus".

Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder"

Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder" este axat in principal pe civilizatia, cultura si arta popoarelor extra-europene si este primul muzeu de acest fel din Romania. El este situat intr-o cladire construita intre anii 1865-1867, denumita initial "Casa Asociatiei Micilor Meseriasi", odinioara sediu al breslelor, iar dupa cel de-al doilea razboi mondial, "Casa Hermes", patronim ce trimite la zeul comertului. Exponatele muzeului provin din toate partile lumii: nordul Africii si izvoarele Nilului, China, Japonia, Oceania, Asia Mica, Brazilia, Laponia si Australia.
Adresa: Piata Mica nr. 11
Program de vizitare: 10-18 (mai - septembrie) 9-17 (octombrie - mai)
Pret bilet: adulti - 20.000 lei copii -10.000 lei
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona