Medias orasul poveste
Articol
Veche de mai bine de sapte secole, cetatea Mediasului si imprejurimile acesteia, precum si atmosfera orasului incarcata de negura vremurilor creeaza iluzia unei calatorii intr-o lume de poveste. Pasii celui care ajunge pentru prima oara in Medias vor fi purtati de dorinta de a cunoaste mai bine cetatea de pe Valea Tarnavei. Sculptate de patina timpului, fiecare straduta pietruita, casa, pasaj, biserica, monument, turn, fortificatie sau bastion au o legenda multiseculara unica in Transilvania. Imaginii de basm a orasului i se adauga si farmecul fratelui mai mic al Turnului din Pisa, Turnul Trompetilor. Cu o inaltime de peste 74 m, turnul inclinat din Medias domina prin statura sa orice colt al orasului, nerenuntand parca nici acum la rolul sau de aparator al urbei.Mediasul este situat in centrul Romaniei, in inima Transilvaniei, pe Valea Tarnavei. Desi prima sa atestare dateaza din anul 1267, vechimea sa reala este insa mult mai mare, dovezi de locuire pe vatra acestuia existand cu mii de ani in urma. Denumirea orasului Medias este de origine romana si provine de la latinescul "per Media" (drumul spre mijlocul tarii). Centrul istoric al orasului apare ca un muzeu in aer liber, unde se simte ingemanarea dintre nou si modern si se remarca alternanta de stiluri arhitectonice, de la cel gotic la cel renascentist, la baroc si empire.

Castelul Medias
Fortificatiile vechiului Castel Medias constituie partea cea mai ampla a vechilor edificii medievale ramase inca in picioare in orasul de pe Tarnava Mare. Atestat documentar in anul 1425, acesta a fost prevazut cu o centura dubla de ziduri, pe alocuri tripla, si cu numeroase turnuri si bastioane. De asemenea, pentru o mai buna aparare, castelul a fost inconjurat de un sant care era alimentat de apa paraului Mosna.

Biserica Sfanta Margareta
In mijlocul castelului se afla Biserica Sfanta Margareta, un edificiu in stil gotic, a carui bolta se ridica la inaltimea de 12 m. Aceasta detine un pretios altar in stil gotic (din anul 1940). Cea mai importanta parte a altarului este reprezentata de opt tablouri cu picturi despre patimile lui Iisus. Picturile au fost realizate de un pictor necunoscut, dupa modelul altarului din biserica Schottenstift din Viena. Biserica Margareta a detinut de-a lungul timpului mai multe orgi, cea actuala fiind montata in 1735 si decorata cu motive baroce (este formata din 24 de registre si 1300 de flaute).

Turnul Trompetilor
Turnul Trompetilor se situa in 1969 printre cele mai inalte constructii din lume (68,5 m). Desi in secolul al XV-lea turnul avea cinci niveluri, in urma unor dispute diplomatice pentru obtinerea dreptului civic, acestora li s-au mai adaugat, in doar doua luni de zile, alte doua niveluri. De asemenea, acoperisul monumentului a fost prevazut cu tigle colorate vitrificate si au mai fost construite alte patru turnulete. In varful turnului locuia un paznic care suna alarma dintr-o trompeta la vederea apropierii vreunui dusman, iar in coltul de sud-est se afla un omulet din lemn care tragea un clopotel pentru a anunta ora exacta a bataliilor. Presiunea enorma a turnului asupra solului nisipos a dus la inclinarea acestuia, devenind, astfel, fratele turnului inclinat de la Pisa. Legenda spune ca Domnitorul Vlad tepes a fost inchis pentru o scurta perioada in acest turn, fiind luat prizonier de catre regele ungur.

Turnul Mariei
Turnul Mariei este situat in partea sud-estica a fortificatiei castelului din Medias. La nivelul parterului, in incaperea folosita in Evul Mediu drept capela, se pastreaza fresce reprezentand "Coborarea de pe cruce". Tot turnului se pare ca ii apartine si pictura "Rastignirea", vizibila acum in interiorul casei parohiale, aflata in imediata apropiere a turnului.

O calatorie prin orasul castel va ofera posibilitatea sa admirati strazile burgului medieval de altadata, Turnul Croitorilor, Turnul Funarilor, Turnul de poarta al Strazii Pietruite, Turnul de poarta Forkesch, Fosta casa Schuller. Portile inalte si grele, cu ziduri vechi de aparare si fortificatii ofera senzatia de siguranta.

Renumitul Vin de Tarnave
Mediasul si imprejurimile lui sunt si azi cunoscute datorita faimei vinurilor vechi de Tarnave. Renumita podgorie Tarnava Mare este cea mai mare din Transilvania. Culoarea de galben pai si galben auriu, aroma si parfumul de nectar aromatizat au facut ca Scaunul Mediasului sa fie supranumit si "tara Vinului" sau "Weinland".
In paginile celebrului roman "Dracula", Bram Stoker aminteste ca la nunta contelui valah tepes Voda vinul a fost "cel auriu de Medias".

Colonizarea sasilor
Pana la venirea sasilor, in secolul al XIII-lea, intreg podisul transilvanean era locuit de obsti romanesti, maghiare si secuiesti. Dupa colonizare, de la o modesta asezare, localitatea de pe Tarnava Mare a devenit un important centru in zona. Colonizatorii Mediasului au venit in mare parte din zona sudica a regiunii Sibiului (care pe vremea aceea era pamant liber regal), dar si din zona regatului german.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona