Paltinis statiunea tuturor anotimpurilor
Articol
Paltinisul se afla pe coasta de nord-est a Muntilor Cindrel (Carpatii Meridionali), in mijlocul unor paduri de conifere, sub Varful Oncesti. Climatul este de munte, cu o temperatura medie anuala de 4 grade C, stratul de zapada fiind prezent 120 de zile pe an.La 35 km departare de municipiul Sibiu, la o altitudine de 1450 m, se afla cea mai renumita statiune din tara Fagarasului: statiunea Paltinis. Situata intr-un cadru natural pitoresc, dotata cu partii de schi amenajate si cu instalatii de transport pe cablu, Paltinis este una dintre cele mai reusite destinatii de vacanta.
Statiune pentru toate anotimpurile, Paltinis este un loc ideal pentru petrecerea vacantelor, precum si pentru tratarea dereglarilor de crestere la copii, asteniilor, anemiilor secundare, precum si a persoanelor cu organismul slabit sau a celor suprasolicitate fizic sau intelectual. Paltinisul, infiintat ca statiune in 1894 de catre Societatea Carpatina, a functionat la inceput ca sanatoriu pentru boli pulmonare, ulterior fiind ridicate numeroase cabane.
In 1902 statiunea a fost legata de Sibiu printr-o sosea care strabate un cadru natural de o frumusete deosebita. Un important obiectiv turistic al statiunii il constituie Schitul, o biserica din lemn ridicata in secolul XX, unde se afla mormantul filosofului Constantin Noica. Tot aici se gaseste si Casa memoriala Constantin Noica, unde filosoful si-a petrecut ultimii ani din viata. Baza materiala a statiunii este formata din numeroase hoteluri moderne, vile si cabane. Posibilitatile de recreere sunt reprezentate de restaurante, cluburi, discoteci, teatru, cinema, biblioteca, terenuri de volei, tenis si handbal. Cei dornici de miscare pot opta pentru plimbarile prin statiune sau in zonele invecinate, sau pentru excursii prin muntii din imprejurime: Gatul Berbecului (1175 m), Santa (1230 m), Cheile si Cascada Cibinului, Varfurile Piscu Vulturului (1490 m) si Cindrel (2244 m).

Sporturi de iarna
In timpul iernii Paltinisul este una dintre statiunile favorite ale iubitorilor sporturilor de iarna, oferind multe partii de schi cu diferite grade de dificultate.
Schiorii au la dispozitie un telescaun (pe o distanta de 1025 m si o diferenta de nivel de 241 m) si un teleschi (pe o distanta de 410 m si o diferenta de nivel de 138 m). Partia din Paltinis este iluminata artificial, deci poate fi functionala si noaptea.

Caracteristicile partiei sunt:
1200 m lungime
350 m diferenta de nivel
Tariful transportului pe cablu este de aproximativ 40.000 lei/urcare, aplicandu-se reduceri pentru elevi si studenti. Programul de functionare este intre orele 9.00 -17.00, pe timp de zi, iar pe timp de noapte, in functie de solicitari. La baza telescaunului exista si un centru pentru inchirierea materialelor si echipamentelor sportive.

Decalogul schiorului
Regului generale pentru practicarea schiului in conditii optime de securitate:

1. Schiati astfel incat sa nu periclitati integritatea celorlalti schiori.
2. Schiati pe partii corespunzatoare pregatirii fizice si tehnice pe care o aveti.
3. Nu schiati cu viteze care va depasesc capacitatile de control.
4. Schiorul din deal este obligat sa-l ocoleasca pe cel din vale.
5. Nu traversati partia pe latime inainte de a va asigura ca nu produceti accidente.
6. Numai dupa ce va asigurati ca nu incomodati ceilalti schiori si ca pastrati distanta regulamentara, aveti voie sa intrati in depasire.
7. Stationarea pe partie este interzisa. In cazul unei cazaturi trebuie sa eliberati cat mai repede culoarele.
8. Urcarea pe partie se realizeaza obligatoriu pe marginea acesteia, indiferent daca folositi schiurile sau nu.
9. Schiorii sunt obligati sa respecte indicatoarele si semnalizatoarele instalate pe partie.
10. In cazul producerii unui accident, schiorul trebuie sa ofere ajutor persoanei/persoanelor ranite. Cel care a provocat accidentul trebuie sa ramana pe loc si sa raspunda pentru pagubele materiale si fizice pe care le-a produs.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona