Muntii Bucegi - Varful Omu
Articol
Printre traseele turistice interesante pe care le pot oferi Bucegii admiratorilor de aventuri montane se numara si traseul Pestera Varful Omu prin valea Obarsiei. Este un traseu spectaculos prin variatele forme de relief pe care le ofera acest sector al Ialomitei: Cascada Obarsiei, Mecetul Turcesc si Culmile Batrana si Obarsia care delimiteaza propriu-zis valea.Pe timp de iarna, traseul este recomandat turistilor bine pregatiti si care dispun de un echipament adecvat. Timpul estimativ este de 4 ore. Traseul porneste de la hotelul Pestera pe marcaj banda albastra si se traverseaza ascendent spre nord-vest piciorul Babelor, lasand in dreapta traseul care duce la Babele (cruce albastra). Traversati atent, pentru a evita zonele expuse la avalansa de pe Fata Mare, dupa care continuati sa mergeti pe drumul forestier pana la confluenta cu traseul ce duce pe Valea Doamnelor, in Culmea Strungile. Urcati ascendent pe primul prag glaciar al confluentei dintre Vaile Obarsia-Sugari. Aici zapada mare va va impune un ritm mai incet, dar astfel veti avea timp sa admirati peisajul. Continuati sa urcati pe o panta mai lenta spre Cascada Obarsia.
Inainte de a urca pe pragul doi, faceti cateva fotografii in lungul Vaii Ialomitei, dupa care continuati urcusul mult mai greu de aceasta data. Ultimul prag al vaii, situat la aproximativ 2150 m, va deschide perspectiva spre Mecetul Turcesc si Varful Ocolit.
Urmeaza ultima portiune a traseului care urca ascendent spre Varful Omu, care se parcurge destul de greu din cauza zapezii foarte mari, a oboselii si a vantului puternic. S-ar putea ca "batrana cabana Omu sa fie inchisa, motiv pentru care puteti savura un ceai la statia meteo.
Dupa toate acestea, multumiti ca ati ajuns iarna pe unul dintre cele mai inalte varfuri ale Carpatilor, coborati la refugiul Salvamont Pestera de unde ati plecat.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona