Pesteri dobrogene
Articol
Cioplite in dealurile costelive si aride din Dobrogea Centrala si aflate foarte aproape de satul Cheia si de comuna Targusor, pesterile au trezit un interes stiintific deosebit, prin marea cantitate de fosile apartinand mamiferelor de talie mica care au fost descoperite in interiorul lor.
Cele mai remarcabile formatiuni exocarstice de la Cheia sunt seriile de inele si turnuri de calcar ce pot atinge 10-20 m in diametru. In straturile pesterii denumita La Adam, paleontologii au gasit o alternanta de fosile de clima rece si de clima calda, care reconstituie tabloul evolutiei climatice din urma cu zeci de mii de ani.
Pentru speologii scufundatori, cea mai frumoasa pestera din Dobrogea este Piatra. Aflata nu departe de lacul Tasaul, Piatra este o cavitate in intregime submersa, care poate fi vizitata numai cu costumul de scafandru. Pestera Piatra a fost descoperita intamplator, cand se sapa terasamentul unei cai ferate.
Cel mai spectaculos labirint dobrogean este pestera Limanu, cea mai mare pestera din Dobrogea, unica pe teritoriul Romaniei. Una dintre caracteristicile spectaculoase ale pesterii este reprezentata de morfologia galeriilor care au tavanul perfect orizontal si peretii atat de drepti incat par ciopliti de om.
La o distanta de 3 km de Limanu se afla pestera Movile, care a fost descoperita in 1986 in urma unei lucrari miniere. Aici aerul este irespirabil din cauza concentratiei mari de dioxid de carbon si hidrogen sulfurat. Pestera Movile a devenit vedeta internationala, fiind primul ecosistem subteran chemo-autotrof cunoscut pe Terra.
In partea de sud a Dobrogei, pe drumul ce duce de la Adamclisi catre Manastirea Dervent si Calarasi se afla o pestera foarte mica, dar de o mare importanta pentru istoria crestinismului romanesc. Pestera Apostolului Andrei are numai 15 m lungime si este foarte asemanatoare cu cea de la Limanu.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona