Fotografia speologica, nascuta inaintea speologiei
Articol
Cum a inceput aventura subterana a aparatului fotoFotografia a fost inventata cam prin 1840, si printre primii care au inteles avantajele ei au fost miresele si mirii lor. Uriasele lazi de lemn, placi de sticla cu gelatina umeda, pulberea de magneziu au devenit accesoriile ceremoniilor nuptiale, avind menirea sa imortalizeze momentul unic. Si cum pe atunci proprietarii pesterii Mammoth din SUA, cea mai mare din lume, au inceput sa organizeze cu mult succes nunti subpamintene, au apelat deci la tinarul de 35 de ani Charles Waldak, fotograf-chimist din Cincinnati, pentru a rezolva problema fotografiei in intuneric. Se pare ca prima fotografie speologica din lume a fost facuta cu magneziu, in anul 1854, si o infatiseaza pe mireasa Elgiva Howe intinzind mina mirelui. Altarul miresei din pestera Mammoth, un loc impodobit cu stalagmite si stalactite, a devenit una dintre cele mai populare imagini fotografice.
Cam in acest timp, in Franta, Nadar, cel care a facut si primele fotografii aeriene dintr-un aerostat, a coborit in catacombele Parisului unde, folosind pentru prima data un arc electric - stramosul blitului -, a fotografiat sinistrele gramezi formate din mii de schelete umane depozitate acolo. Inca inainte de 1880 se facusera o multime de fotografii bune in pesteri din Anglia, Germania, Australia, Cuba, Belgia, Africa de Sud, SUA. Paradoxal, nu gresim daca afirmam ca fotografia speologica s-a nascut mai devreme decit speologia insasi, care s-a consacrat ca disciplina stiintifica abia la sfirsitul secolului trecut prin lucrarile speologului francez Alfred Martel.
Putem enumera printre pionierii acestui gen de fotografie si pe Emil Racovita. Renumit explorator antarctic si fondator al biospeologiei, Racovita a fost si un fotograf pasionat. In anul 1904, vizitind Pestera Dragonului din Insulele Baleare, a realizat imagini deosebit de frumoase ale lacului subteran Miramar.
O data cu raspindirea speologiei si miniaturizarea echipamentului de fotografiere si iluminare, fotografia lumii subterane a luat amploare. Anual au loc in lume citeva sute de expozitii si festivaluri nationale si internationale, se tiparesc calendare, vederi, albume. Fotografia a devenit un mijloc de explorare, cercetare si protectie a lumii subterane.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona