Fiat lux!
Articol
Mergind odata intr-o expeditie speologica cu un novice, m-a intrebat: "Bine, dar cum, in pestera este chiar intuneric complet, nu e lumina nici un pic..." Da, nu s-a inventat bezna mai mare decit cea a pesterii. Or, fotografia inseamna scriere cu lumina. Nu e lumina in pestera, o aducem cu noi. Si avem multiple solutii: blituri, lampi cu baterii, lampi de carbid, lanterne, becuri cu magneziu. Afara faci clic si intr-o miime de secunda imaginea este capturata pe film. In pestera trebuie sa destrami intunericul cu lampa.
Tehnic, este un mare handicap. Artistic insa, este un imens avantaj. Caci pentru a face imagini frumoase, peisagistul de suprafata are nevoie de o lumina plastica, asteapta un anumit sezon, e la cheremul capriciilor meteo. Anotimpul vesnic al pesterii este insa mereu la fel. Un mare dezavantaj al lumii de afara este ca e prea complexa, prea incarcata, si fotograful trebuie sa faca efortul de a evita incarcatura excesiva de informatie vizuala. In pestera nu ai decit sa pictezi cu lumina, decupind tot ce e important, lasind in bezna ceea ce e nesemnificativ. Asa cum Michelangelo spunea cu modestie cum l-a sculptat pe celebrul lui David: "David era acolo, in marmura, eu doar am dat deoparte materialul de prisos".
Dar nu facem aici un curs de fotografie de pestera, ci doar dorim sa dam citeva informatii numerosilor fotografi de natura, pasionati ai revistei "Vacante si calatorii".
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona