Slobozia
Articol
De sute de ani vistiernic al Baraganului, cu strazi largi, construite parca pentru voievozi, orasul Slobozia pastreaza inca alura unei resedinte de judet usor cosmopolite, ce nu s-ar lasa nicicand cucerita de cei porniti in goana dupa dupa pamant...

Muzeul national al Agriculturii din Romania
Incadrat prin specific si menire stiintifico-culturala in randul muzeelor cu deosebita insemnatate nationala, Muzeul Agriculturii din Slobozia si-a desavarsit de-a lungul timpului o personalitate autentica si de anvergura, care celebreaza, prin toate formulele sale de expresie, complexitatea spirituala proprie tinutului ialomitean.

Compartimentul colectii-documentare detine lucrari de cercetare si documentare care sintetizeaza date despre evolutia fenomenului cultural si spiritual la nivelul intregului judet.

Laboratorul de restaurare-conservare-foto desfasoara activitati de conservare si restaurare a documentelor sau obiectelor de patrimoniu aflate in proces de deteriorare.

Biserica de lemn „Poiana” aflata in parcul ce gazduieste Muzeul Agriculturii, este considerata a fi un monument de istorie si de arhitectura, atestat documentar inca din anul 1737. Amplasata initial pe mosia megieseasca de la Poiana de Jos, in cimitirul satului (afectat periodic de inundatii), biserica a fost realizata in totalitate din lemn de stejar si acoperita cu sindrila. In anul 1900, bisericuta din lemn din satul Poiana a fost abandonata, urmand ca mai apoi, in anul 1950, cativa sateni sa-i refaca acoperisul deteriorat de furtuna. Douazeci de ani mai tarziu, edificiul din lemn este reamplasat in acelasi sat, intr-o zona ferita de inundatii. Urmatoarea stramutare a bisericii a fost realizata in anul 2000, la initiativa actualului director al Muzeului Agriculturii, edificiul fiind amplasat in curtea ce adaposteste astazi complexul muzeal de la Slobozia.

Arhiva stiintifica si documentara dispune de clisee foto si fotografii, diapozitive, inregistrari video si audio realizate pe teren, documente de presa (peste 100 000 de unitati documentare).

Fondul bibliotecii are in componenta peste 6200 de publicatii (carti, periodice si pliante, casete audio, casete video si discuri).

Muzeul Agriculturii, promotor al valorilor culturale si spirituale din Baragan

Activitatea de valorificare a patrimoniului si cercetarii a fost inclusa cu succes in proiecte expozitionale si in programe ce au avut ca tematici cunoasterea si redescoperirea practicilor traditionale agrare, a obiceiurilor stravechi din zona, a motivelor si mestesugurilor populare. Stravechile practici traditionale agrare, precum si obiceiurile religioase din Baragan au fost prezentate intr-un program complex de expozitii si activitati de cercetare, care au conferit noi dimensiuni identitatii agrare din aceasta zona. Programul „Casa Painii” a reunit prezentari ale instalatiilor etnofolclorice si ale monumentelor de arhitectura taraneasca ce necesita lucrari de restaurare si conservare.


Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”

Infiintat in anul 1994, cu sprijinul Consiliului Judetean Ialomita, Centrul Cultural „Ionel Perlea” este o institutie culturala ce desfasoara o activitate complexa, atat pe plan local cat si la nivel national. Programele culturale si stiintifice organizate de catre departamentele culturale ale centrului promoveaza activitati de cunoastere, de valorificare a artei locale, nationale si universale. Numele centrului nu a fost ales intamplator, patronul spiritual al acestei institutii fiind Ionel Perlea, unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului al XX-lea, nascut in localitatea ialomiteana Ograda in anul 1900.


Centrul Creatiei Populare Ialomita

Institutie cu traditie in activitatea culturala a judetului Ialomita, Centrul Creatiei Populare este promotorul unor activitati de cercetare, conservare si valorificare a resurselor atnografice si folclorice din Baragan. Programele de cercetare initiate in cadrul centrului se desfasoara sub semnul identificarii, colectionarii si tezaurizarii datelor si valorilor reprezentative pentru creatia populara: folclorul – sursa de inspiratie in opera unor scriitori romani; descantecele – repere filosofice populare; folclorul muzical si coregrafic; evolutia istorica si antropologica a satului ialomitean.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona