Muzeul Judetean Ialomita
Articol
Activitatea Muzeului Judetean Ialomita isi are inceputurile la Calarasi, cand a fost infiintat Muzeul orasenesc de Arheologie, in anul 1954. Colectiile gazduite de acest muzeu s-au constituit din donatii particulare, cea mai importanta fiind colectia de arheologie si numismatica, donata de avocatul Vasile Culica. In anul 1971, a fost constituita la Slobozia sectia de etnografie a Muzeului Judetean Ialomita, care a ilustrat inca de la infiintare diferite aspecte ale vietii rurale din Campia Munteniei.

Colectia de etnografie
Detine peste 7699 de piese, structurate in functie de specificul fiecareia: port popular, podoabe, tesaturi de interior, ceramica traditionala romaneasca, unelte si obiecte de uz gospodaresc, ustensile de iluminat, elemente de arhitectura, mobilier taranesc, obiecte legate de obiceiuri, instrumente muzicale.

Colectia de arheologie
Obiectele dobandite in urma sapaturilor arheologice sau a descoperirilor intamplatoare au fost reunite sub forma unor expozitii inedite prin valoarea lor patrimoniala. Muzeul Judetean Ialomita detine peste 4500 de obiecte ce dateaza din perioade istorice diferite si care sunt expuse intr-o succesiune cronologica si culturala, incepand din neolitic si pana in epoca medievala.

Colectia de istorie
Reuneste fondurile documentare apartinand unor personalitati provenind din Ialomita si a caror activitate este strans legata de aceste locuri. In cadrul colectiei documentare se regasesc publicate materiale cu caracter etnologic care i-au apartinut celebrului muzician Mihail Vulpescu. Cele peste 7000 de documente din arhiva istorica reliefeaza momente de viata sociala, economica si culturala din secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona