Arhitectura orasului – mozaic intercultural
Articol
Primele constructii civile din Galati, care se pastreaza si astazi, dateaza din prima jumatate a secolului al XIX-lea si au fost construite din piatra sau caramida, fiind acoperite cu olane sau tabla. Pe stradutele secundare strazii centrale a orasului Galati erau amplasate cladiri de tip rural si casele-vagon, care aveau pridvoarele si fatadele orientate in curti interioare. La sfarsitul secolului al XIX-lea se construiesc la Galati cladiri impozante, sedii administrative (adevarate bijuterii arhitecturale), case particulare si spatii comerciale ce inca mai impresioneaza prin armonia si rumusetea alementelor decorative. Multe dintre aceste cladiri au fost proiectate de catre arhitecti celebri ai vremii, care au imbinat stilul epocii (elemente occidentale) cu cel al traditiei locale.

Palatul Administrativ a fost construit intre anii 1904 si 1905 de catre renumitul arhitect Ioan Mincu si este una dintre cladirile cele mai spectaculoase ale orasului Galati. Palatul a fost ridicat pe un subsol mai inalt, care depaseste nivelul stradal.

Palatul de Justitie este sediul actual al Universitatii „Dunarea de Jos” si a fost proiectat de arhitectii Grigore Cerchez si Anton Varnav. Construit intre anii 1911 si 1913, palatul se distinge printr-o arhitectura masiva si este placat cu gresie buciardata si fasonata.

Catedrala Ortodoxa „Sfantul Nicolae” a fost proiectata de arhitectii Petru Antonescu si Stefan Burcus si pastreaza stilul bisericilor muntenesti cu o singura cupola, fara abside laterale.

Casa Robescu se incadreaza in programul caselor particulare cu o deosebita valoare arhitecturala, fiind proiectata de arhitectul Ion Mincu. Cladirea a fost ridicata pe un subsol suprainaltat si se compune din doua niveluri impodobite cu foisoare-balcon.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona