Legăturile culturale și de mare prietenie între cele două națiuni au înflorit de la an la an, astfel că Ambasada Thailandei la București a inițiat pentru a șasea oară, cu mare generozitate, Festivalul Thailandez la București, în perioada 12-14 mai 2017, găzduit de Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” - partener devenit tradițional.

E.S. Dl. Komgrit Varakamin, Ambasadorul Regatului Thailandei în România, este un neobosit mesager al spiritului țării sale, un diplomat de excepție ale cărui dinamism și viziune au contribuit la consolidarea relațiilor de colaborare între România și Thailanda, prin nenumăratele acțiuni și evenimente generate. În discursul inaugural al ceremoniei de deschidere a festivalului, Excelența Sa preciza:  ”Activitatea mea de ambasador în România s-a axat pe trei domenii majore: 1. schimburile culturale dintre țările noastre; 2. turismul către Thailanda și 3. promovarea gastronomiei și a produselor Thailandeze în România, pe fundalul cărora am continuat întărirea relațiilor bilaterale, pe ansamblu”.

Această ediție a festivalului s-a desfășurat și în contextul marcării celei de-a 81 aniversări a Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti, ocazie cu care Dna prof. dr. Paula Popoiu, managerul muzeului, împreună cu întreaga echipă a muzeului au fost felicitați de E.S. Dl. Varakamin.

Atât corpul diplomatic acreditat la București, colaboratori și lideri de opinie, dar și marele public aflat în capitală s-au putut bucura de atmosfera thailandeză creată prin artă - cu dansurile și muzica tradiționale, cu produsele artizanale, prin sportul specific thailandez – adus pe scenă de luptătorii Muay, dar, mai cu seamă, prin delicioasele oferte ale bucătăriei Thai, gătite cu imaginație, răbdare și experiență și susținute de sponsori fideli.

Iată o cale de practicare a turismului responsabil, prin promovarea peste granițe a identității culturale a comunităților Thai, un mod prin care românii pot descoperi atracțiile turistice din acestă țară.

”Gama largă a culturii thailandeze, reflectată în viața tradițională și modernă a societății Thai, pleacă de la oameni” – mai spunea ambasadorul Varakamin. ”Aceștia sunt motorul care fac Thailanda <> (”Țara Surâsului”)”.