Indentitatea satului românesc, cultura rurală bogată în tradiții cultivate de secole, industria ospitalității din pensiunile românești au fost celebrate și anul acesta, pentru a 13-a oară, de Gala Premiilor ”Margareta de Aur” – prestigioasă manifestare generată de ANTREC România și revista ”Vacanțe la țară”, promotorii neobosiți ai valorilor patrimoniului rural românesc promovate prin actul turistic.

Premierea reușitelor anului 2016, în data de 20 mai 2017, s-a grefat armonios în programul aniversar desfăşurat de Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” – gazda evenimentului, care marchează 81 de ani de activitate muzeistică.

Noutatea ediției au fost premiile de excelență pentru programe turistice generatoare de experienţe de vacanţă, pentru promovarea conceptului de ecoturism, pentru originalitate şi unicitate. Astfel, Fundația Amfiteatru s-a bucurat de recunoașterea activității sale în promovarea uneia dintre formele de turism de mare actualitate la nivel internațional. Președintele acesteia, d-nul Aurel Borșan, a primit premiul pentru ”Susţinerea activă a turismului responsabil” prin Forumurile pentru Turismul Responsabil. Așa cum preciza cu o lună în urmă d-nul Maurizio Davolio, Președintele AITR&EARTH, aflat în România ca invitat de onoare la Forumul Internațional pentru Turismulul Responsabil, ediția a IV-a,  ”Turismul responsabil promovează respectul pentru ambient, pentru comunitățile locale, pentru cultura, tradițiile și obiceiurile acestora...punând la loc central comunitatea gazdă și dreptul acesteia de a acționa ca un protagonist în dezvoltarea unui turism durabil”. Aceste principii le-am regăsit și în modul prin care juriul galei a apreciat evoluțiile actorilor din turismul rural.

S-a dovedit că mulți premianți au urmărit prin serviciile turistice oferite în variate forme o interacțiune benefică între industria ospitalității, comunitățile locale și vizitatori. Aproape toate regiunile țării au excelat în această perspectivă. Județul Alba, prin Domeniile Mar’tinutzi; județul Maramureș, prin Casa Ancuței; județul Suceava, prin Domeniul Cerbilor; județul Caraș-Severin, prin Complexul Egreta; județul Giurgiu, prin Casa Comana; județul Brașov, prin Conacul Brătescu sunt numai câteva exemple.
Am asistat la sărbătoarea calității și originalității, apreciate fiind tradiția locală arhitecturală, identitatea gastronomică, amenajările de grădini și spații de agrement, festivalurile cu specific tradițional, coordonatele de patrimoniu religios și artistic, dar și de armonizare a mediului ambiant cu mișcarea în aer liber. Printre oamenii de valoare premiați, se numără și Ivan Patzaichin, Părintele Mihail Daniliuc, Paula Popoiu sau Anca Vlad - numai câteva nume care au marcat pozitiv evoluțiile domeniilor în care s-au implicat.

Prin galele de premiere, încă din 2004, d-na Maria Stoian, Preşedinte Fondator ANTREC România, împreună cu o echipă ce s-a cristalizat pe parcurs, de pasionați ai fenomenului turistic rural, urmărește și sprijină cu dedicație și profesionalism dezvoltarea turismului din localitățile rurale cu ajutorul filialelor ANTREC, organizație structurată la nivel național ce a schimbat semnificativ, prin turism, fața satului românesc.

Gala margaretelor a prilejuit bucureștenilor veniți la Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” întâlnirea cu folclorul din Vinţu de Jos, judeţul Alba şi din Peştişani, judeţul Gorj, cu produse gastronomice tradiţionale, demonstraţii ale meşteşugarilor şi contactul cu materiale documentare de promovare a programelor turistice specifice turismului rural, ecologic si cultural.