Hotelul InterContinental Bucuresti a fost inaugurat in mai 1971, ca urmare a unui parteneriat intre liniile aeriene PanAm si statul roman, fiind primul hotel international din Romania si al doliea hotel InterContinental din Europa de Est.

Istoria Hotelului InterContinental Bucuresti a inceput in anii 60 cind a sosit la Bucuresti Cyrus Eaton Jr., ca reprezentant al companiei americane Cyrus Eaton Group. Se spune ca el a avut ideea construirii unui hotel InterContinental la Bucuresti nevoit de imprejurari sa innopteze in holul unui hotel pentru ca locurile de cazare erau limitate in acea perioada.

 

CONSTRUCTIA HOTELULUI

Hotelul a fost construit dupa un proiect al arhitectilor romani D. Hariton, Ghe. Nadrag, I. Moscu si Romeo Belea. La proiect au lucrat constructori, ingineri si muncitori romani, cu avizul reprezentantilor lantului hotelier InterContinental, cladirea fiind finalizata dupa trei ani, intr-un timp record pentru acele vremuri.

“Prin anii ’66 au fost conditii propice din punct de vedere politic ca lantul InterContinental sa apara in Romania si sa fie contractat un aici un hotel; impreuna cu arhitectul sef al Bucurestiului, prof. Maicu, am inceput studiile pentru pe niste amplasamente, pentru primul hotel cu renume care s-ar fi facut in Bucuresti.

Initial am proiectat hotelul aproape similar cu cel de acum, tot cu trei aripi, ca trei banane, dar mult mai lunguiete si mult mai scund. Ca si locatii propusesem Parcul Kiseleff si Piata Unirii, niste locatii pe care le numesc acum nefericite. Reprezentantii InterContinental au considerat ca Piata Universitatii este centrul orasului si atunci aici l-am construit, pe locul unei foste zahanale – “La Zisu”.” spune Romeo Belea, unul dintre arhitectii hotelului.

Imediat dupa deschiderea hotelului, pe aeroportul Otopeni a aterizat si prima cursa PanAm, operatorul aerian american fiind la vremea aceea detinatorul marcii InterContinental.

 “InterContinentalul din Bucuresti s-a deschis intr-un moment politic favorabil, in care dictatorul Ceausescu incerca sa se delimiteze de politica sovietica. Cu ocazia deschiderii hotelului, in mai 1971 s-au inaugurat si cursele aeriene PanAm catre Bucuresti. Chiar din ziua deschiderii oficiale, PanAm a adus un avion plin de turisti americani, care s-au distrat toata noaptea in hotel. Hotelul a fost in acest fel plin inca din ziua deschiderii si pentru multa vreme dupa aceea. La inceput, o camera single costa 18 USD, iar o camera dubla 23 USD.” ne-a declarat, George Opris, fost Rooms Division Manager, in perioada 1971 -1996.

 

HOTELUL DE ALTADATA 

InterContinental Bucuresti a fost la vremea deschiderii, dar si peste 25 de ani dupa aceea, cea mai inalta cladire din Romania. Pentru aproape 30 de ani, Hotelul InterContinental a fost singurul hotel de cinci stele din Romania, care opera la standarde internationale.

“Hotelul InterContinental a fost o scoala de inalta clasa pentru industria ospitalitatii din Romania. Primii angajati au fost pregatiti in cadrul lantului hotelier InterContinental, au invatat sa lucreze dupa standarde inalte si i-au invatat la rindul lor pe cei mai tineri ce inseamna sa fii profesionist intr-un hotel de cinci stele.”  mai spunea George Opris, fost Rooms Division Manager, 1971 -1996.

“InterContinentalul era o oaza occidentala intr-o lume comunista si de aceea te simteai deosebit ca lucrezi aici. Cind veneam la serviciu, parca intram dintr-o data intr-o alta lume; nu mai eram in Romania comunista” spune Elena Burghelea, fost Housekeeping Manager.

Hotelul a fost deschis cu 423 de camere si apartamente, centru de sanatate la etajul 22, Restaurantul Balada, cu specific romanesc si Luna Bar, la etajul 21, Belvedere Bar la etajul 2, cu terasa spre Piata Universitatii, Sala Ronda la etajul 1, Picolo Bar si cazino la etajul 1, Braseria Corso, Restaurantul Madrigal si celebrul “Self” de la parterul hotelului.

La InterContinental a fost introdus pentru prima oara intr-un hotel din Romania sistemul de mic dejun tip “bufet suedez”, dar si conceptul de ”room service 24 h”.

“Oaspetii straini erau foarte incantati de gustul mancarii romanesti. Partial, acest lucru se datora si faptului ca noi achizitionam legumele, fructele, carnea, branza din productia locala si, pe vremea aceea, in Romania nu patrunsesera inca substantele chimice care se foloseau in Occident. Era foarte apreciat un cocktail din cozi de raci cu salata de cruditati si sos Calypso, care costa 17 lei vechi.” Iulian Stanciu, bucatar.

 

EVENIMENTE MARCANTE

Cutremurul din 1977, Revolutia din 1989 sau mineriadele ulteriore sunt evenimente la care hotelul a fost un martor tacut, iar angajatii lui, oameni pe care au facut ca hotelul sa functioneze si oaspetii sa fie multumiti si in siguranta, indiferent de vremurile tulburi prin care trecea Romania.

Un telex primit in data de 5 ianuarie 1990, din partea board-ului InterContinental ii felicita pe angajatii hotelului din Bucuresti pentru “excelentul nivel al serviciilor oferit oaspetilor din hotel in timpul evenimentelor recente din Romania. Localizat chiar in inima miscarii de eliberare nationala, hotelul a lucrat cu eficienta castigandu-si recunostinta presei internationale si, in acelasi timp, a oaspetilor.”

 

INTERCONTINENTAL PROMOVEAZA ROMANIA

Lantul hotelier InterContinental a initiat turismul de masa in anii ’60, construind hoteluri in cele mai importante capitale si in cele mai luxoase statiuni din lume, contribuind semnificativ la dezvoltarea destinatiilor turistice. Hotelurile InterContinental promoveaza  specificul local al fiecarei destinatii, locuri deosebite din care oaspetii sa plece cu experiente memorabile.

Pe site-ul marcii hoteliere InterContinental (www.intercontinental.com/bucharest), toate cele 190 de hoteluri din lume, inclusiv hotelul din Bucuresti, au pagini speciale care promoveaza destinatiile.

 

HOTELUL ASTAZI

Astazi, Hotelul InterContinental Bucuresti opereaza cu 257 de camere si apartamente spatioase, elegant mobiliate, cu spatiu de lucru generos si facilitati tehnice moderne. Toate camerele sunt prevazute cu balcoane de unde oaspetii pot admira orasul.

Hotelul InterContinental este si in prezent cel mai inalt hotel din Romania, cu piscina si sala de bal la peste 80 de metri inaltime, oferind oaspetilor o priveliste spectaculoasa asupra orasului.

In decursul timpului, locatiile din hotel s-au transformat sau au capatat noi destinatii. La etajul 21, unde pe vremuri era faimosul Restaurant Balada s-au construit o sala de conferinte ultramoderna  - Fortuna Ballroom si un executive lounge - Club InterContinental Lounge. Decorat in stil contemporan, locul este deschis celor care isi doresc un spatiu de lucru privat si exclusivist in care sa isi invite partenerii de afaceri.

Faimoasei Sali Ronda, de la etajul 1 i s-au adaugat astazi alte 13 locatii in care se pot organiza evenimente din cele mai diverse: de la conferinte si petreceri de companii pina la evenimente private. Cu terase si lumina naturala, cu decor clasic sau contemporan, salile Rapsodia, Opera, Opereta, Hora si Simfonia sunt locuri in care echipa InterContinental organizeaza evenimente memorabile.

Braseria si Terasa Corso, Restaurantul Modigliani, cu specific italian (fostul Restaurant Madrigal) si Barul Intermezzo sunt locuri in care oaspetii pot descoperi deliciile bucatariei romanesti, alaturi de specialitatile internationale.

La etajul 22, functioneaza Health Club 22nd Floor, cu piscina interiora si terasa, sala de fitness, sauna, jacuzzi, bar si camere de masaj european si oriental.

 

OASPETI CELEBRI

De-a lungul celor 47 de ani, oaspeti de seama ai Hotelului InterContinental Bucuresti au fost, presedinti de state, sportivi, printi si printese si importanti oameni de afaceri. Intre acestia – Regina Sophia a Spaniei, Joe Cocker, Patricia Kaas, Lenny Kravitz, Bill Gates, echipa Harlem Globe Trotters, Salman Rushdie, Robert Gates – seful Pentagonului, presa de la Casa Alba in timpul Summit-ului NATO, Zucchero, Printul Hassan al Iordaniei, Demis Roussos, Jose Carreras, Shimon Peres – Presedintele Israelului, Jacques Yves Cousteau, Luciano Pavarotti, Boy George, Richard Claydermann, Bjorg Borg, Stan Smith, Billy Idol, Latoya Jackson, surorile Kessler, Yehudi Menuhin.

Hotelul InterContinental Bucuresti este operat sub contract de management de lantul InterContinental Hotels Group (IHG).

In anul 2017, hotelul InterContinental Bucuresti a fost cel mai performant hotel InterContinental din Europa si unul dintre cele mai performante hoteluri IHG de pe Continent, atingand toate obectivele financiare si non-financiare (legate de satisfactia oaspetilor si a angajatilor, precum si nivelul serviciilor).