Cu puțin timp în urmă, m-am întors dintr-o călătorie în Africa de Sud și am luat parte la workshopul  ”Spotlight on Africa 2018”, organizat la Hotelul Athenee Palace-Hilton Bucharest. La eveniment, prin grija lui Travel Advance - reprezentantul Africii de Sud în Romania, a Regional Air Suport și Houston Travel Marketing Services, mai multe agenții de turism, societăți hoteliere și aviatice din Africa (precum: SW Africa Destination Management, ANG’ ATA Camps & Safari, Silverbird-Uniglobe, Gallery Tours  and  Safaris, Mafia Island) și-au prezentat oferta turistică pentru diferite zone din această parte a lumii.

La workshop au participat reprezentanți ai ambasadei Republicii Africa de Sud la Bucuresti, în frunte cu Excelența Sa, domnul Ambasador Mbalula Jabu, dar și din partea Ministerului Turismului din această țară - doamna Ntokozo Langa.

În discursul său, domnul ambasador punea următoarea întrebare: „ De ce aș vizita Africa de Sud?” Și tot domnia sa dădea și răspunsul: „ Deoarece aici găsești oameni  prietenoși  și plini de căldură, iar țara abundă în atracții turistice și are o mare diversitate culturală”.

Veneam din Africa de Sud, văzusem și simțisem aceste argumente.

Țara are opt laureați ai Premiului Nobel și îmi face plăcere să-i enumăr: Albert Luthuli, Nelson Mandela, Desmond Luthuli Frederick de Klerk, Nadine Gordimer, Jim Coetzee, Max Theiler și M. Alan.

De asemenea, diversitatea culturală se exprimă și prin cele 11 limbi oficiale: afrikaans (o variantă locală a limbii olandeze), engleza, zulu, xhosa, northern sotho, tswana, sotho, tsonga, swazi, venda, ndebele, dar și prin dialectele vorbite de aproape un milion de oameni.

Referitor la atracțiile turistice, se spune că Africa de Sud este „Lumea într-o țară”. Și, într-adevăr, cum remarca din nou Excelența Sa, domnul ambasador, ea oferă frumuseți naturale, facilități de clasă  mondială, vreme frumoasă, o națiune curcubeu, experiențe diverse, viață salbatică, libertate, munți  fățoși, cu minunate peisaje și oportunități pentru drumeții, ascensiuni în balon și paraglading, două oceane - Atlantic și Indian, cu plaje splendide, unele cu nisip alb și cu posibilități de a practica înotul și surfingul, dar și râuri unde poți practica raftingul și bungee jump.

Să nu uităm și frumusețea florilor de pe Garden Route, dar și savoarea licorii lui Bachus, de pe Drumul Vinului.

Circuitul meu a cuprins multe dintre aceste atracții. Am început cu Cape Town, „Orașul Capului” și am  continuat cu zona Rezervației Naturale a Capului Bunei Speranțe, unde, printre tufișuri, se plimbau struți, maimuțe și antilope în cautare de hrană, iar valurile oceanului te trimiteau cu gândul la celebra navă fantomă ”Olandezul Zburător”, dar și la coloniile de pinguini de pe plaja Boulders.

Monumentele ridicate în cinstea primilor europeni sosiți pe aceste meleaguri, Bartolomeo Diaz (1488) și Vasco da Gama (1498), marchează punctul intrării în istorie a Africii de Sud, întărit de sosirea, în 1652, a olandezilor sub comanda lui Jan van Riebeeck, numiți mai apoi ”buri” (țărani) datorită originilor mai modeste ale multora dintre ei.

Drumul Vinului a însemnat un răsfăț. La Stellenbosh, unde sunt nu mai puțin de 106 pivnițe și cunoscuta   podgorie Boschendal, dar și la Franschoek, orașul întemeiat de hughenoții francezi, vinul e rege și, ca să-l citez pe marele nostru actor Gheorghe Cozorici,” săruți toamna pe gură de la prima sorbitură”.

Nu înainte de a părăsi zona Capului, am trecut și prin această mirifică „explozie” de vegetație, care este Gradina Botanică Kirstenbosh, întinsă pe 50 de hectare și cuprinzând 22 000 de specii. Merită să fie văzută de către oricine ajunge pe aceste meleaguri. ”Proteas” - floarea națională a Africii de Sud, baobabii, ”arborele cârnat”, sunt câteva din atracțiile locului.

După ce am părăsit zona Capului, cu Table Mountain (Muntele Masă), numit așa după forma plată a vârfului (ce odinioară era fundul unei văi), am ajuns în zona Munților Drakensberg (numiți și Munții Scorpiei). Alt peisaj, altă faună și floră. E lumea savanei, cu cei cinci mari reprezentanți ai săi sau ”The Big Five”, cum se obișnuiește a fi numiți în lumea parcurilor de acest gen de pe continentul african: leul, leopardul, elefantul, rinocerul și bivolul.

Până a ajunge la ei, am mai zăbovit în capitala Pretoria, capitala administrativă, aflată pe râul Apies, afluent al fluviului Limpopo. Aceasta a fost întemeiată de primul președinte, Martinus Pretorius, în 1855, în memoria tatălui său Andreas - conducătorul burilor în marea migrare Voortrek, din zona Capului către zona Transvaalului și Orangelui de astăzi și învingătorul zulușilor în confruntarea de la Râul Însângerat.

Memorialul Voortrekker, edificiu din granit, este dedicat acestei mari migrații, iar bazoreliefurile ce îl înconjoară în interior prezintă istoria evenimentelor petrecute atunci. Din vârful său, ți se deschide un peisaj minunat.

Orașul Vechi în care se află casa prețedintelui Paul Kruger, Piața Catedralei și construcțiile sale istorice, precum și Clădirea Uniunii – unde, în 1994, Nelson Mandela, pe numele său de botez, Rolihlahla Mandela, alintat și Madiba, a fost numit președinte - reprezintă atracții pentru oricare turist.

La fel, o masă la restaurantul Carnivore, care nu trebuie ratată deoarece meniul nu numai că este bogat, dar pentru turiști este și exotic. Da, exotic, când ai carne de .... zebră, crocodil, antilope Kudu, Gemsbok, Impala și Springbok.

Orașul Johannesburg sau, cum i se mai spune prescurtat, Joburg, născut prin visurile căutătorilor de aur, s-a transformat enorm, devenid un amestec de limbi și culturi. Nordul său și-a păstrat aura de mare centru financiar și economic, prin ceea ce se cheamă astazi ”cea mai scumpă milă pătrată din lume” - zona  Stanton.

Parcul Kruger, aceasta imensitate verde, ce se întinde pe o lungime de 352 de kilometri și pe o lățime de 64 de kilometri, îți oferă plăcerea de a observa în habitatul lor natural nu numai pe cei Cinci Mari, dar și antilope, gazele, girafe, hipopotami, câini sălbatici și vulturi.

Și dacă ai puțin noroc – eu am avut - poți fi martorul unei vânători prin care leii își caută hrană. De data aceea, avuseseră mai puțin noroc în confruntarea cu bivolii salbatici, dar spectacolul a fost magnific.

Natura îți mai aduce o bucurie privirii dacă, după ce părăsești parcul, pleci pe Ruta Panorama, unde vei da de ”Fereastra lui Dumnezeu”, cu o fascinantă panoramă, de Puțurile ”Norocul lui Burke”, puțuri naturale  de o frumusețe aparte, dar și de mirificul Canion Blyde, pe drept catalogat minune a continentului african. Cu cei 50 de kilometri ai săi, este al treilea pe mapamond, iar stâncile sale masive și rotunde, numite ”rondave”, au dat și forma colibelor localnicilor, ce au împrumutat același nume.

În altă parte a lumii, pe teritoriu american, în Canionul Bryce, stâncile seamănă - conform legendei - cu primii oameni ai lumii, împietriți de spiritul malefic al coiotului. Viziuni și forme care amplifică valoarea sentimentală a unor locuri binecuvântate.

Am părăsit Africa de Sud după o gură de aer proaspăt în interesantul Sun City, un Las Vegas local ... mânat fiind de sentimentul reîntoarcerii!

La încheierea workshop-ului, Excelența Sa, domnul Ambasador Mbalula Jabu, a ținut să mulțumească pentru implicarea în promovarea turistică a Africii de Sud agențiilor Paralela 45, Interra (cu care am călătorit și eu), Exim Tour, Aero Travel, Dal Travel și Carpatia Tur. 

Așa că turistul român are de unde alege!