You are currently viewing Orașul muzeelor unicat

Orașul muzeelor unicat

Bogat in obiective culturale, orasul Ploiesti este o atractie pentru iubitorii acestui gen de turism, inclinati mai mult spre imbogatirea de ordin spiritual si instructie, decât spre distractii.

Exista aici mai multe muzee si case memoriale extrem de interesante si bine intretinute de catre autoritati. Muzeul de Istorie si Arheologie al judetului, Muzeul de Arta, Palatul Culturii, Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, unic in Romania, sau Muzeul Petrolului sunt cele mai importante.

De asemenea, se pot vizita casa lui Caragiale si cea a lui Nichita Stanescu, dar adevarata bijuterie a locurilor ce trebuie neaparat vazute la Ploiesti este „Casa de târgovet din secolele XVIII–XIX”, mai cunoscuta sub numele de casa Hagi Prodan.

Pentru cititorii nostri, voi ilustra articolul acesta doar cu muzeele dedicate masurarii timpului si petrolului, precum si cu casa Hagi Prodan.

Casa Hagi Prodan

Situata in centrul orasului, pe strada Democratiei nr. 2, casa se prezinta foarte bine si datorita ingrijirii doamnei muzeograf Gabriela Nicolau, fiind deschisa publicului in fiecare zi de la 9 la 17, cu exceptia celei de luni.

A fost construita in anul 1785 pentru a fi resedinta unui târgovet si, dupa moda timpului, imbina elemente de arhitectura romaneasca cu influente orientale.

La 1801, Marita, fiica primului proprietar, primeste casa drept zestre la casatoria ei cu Ivan Hagi Prodan (1775–1849), negustor facând parte din elita breslei si caruia i se va datora numele edificiului. In jur de 1825 a fost realizata decoratia interioara in stuc, iar pe la 1900, proprietarii de atunci au vândut primariei casa, care devenise o adevarata ruina.

Restaurata la sfârsitul Primului Razboi Mondial de catre arhitectul Toma T. Socolescu, prin grija lui Nicolae Iorga, care o remarcase de mai multa vreme, casa devine „Muzeul Prahovei” si expune mai ales arta religioasa.

In anul 1953, profesorul Nicolae Simache, cel care va realiza peste zece ani Muzeul Ceasului, infiinteaza muzeul „Hagi Prodan”. Acesta va avea scopul de a expune colectia de piese originale ale unui negustor bogat, de la intâlnirea veacurilor al XVIII–lea si al XIX–lea.

Piesele importante ale casei sunt obiectele de arta veche orientala: narghilele, ciubucuri, mese cu intarsie de sidef, mobilier sculptat, intre care se remarca un pat cu totul deosebit, plafon de lemn sculptat, decoratiuni interioare in stuc la usi si ferestre, obiectele ce deserveau bucataria etc. Dar piesa cea mai valoroasa rămâne „Icoana de la Ierusalim”, care dateaza de la 5 ianuarie 1819 si a apartinut chiar lui Hagi Prodan.

Comitetul National Roman, membru al Consiliului International al Muzeelor (ICOM), a acordat premiul cel mare pe anul 2005 casei Hagi Prodan, ceea ce a constituit o recunoastere atât interna, cât si internationala a acestui unic muzeu din tara noastra.

Muzeul Ceasului

Având sediul in strada Nicolae Simache nr.1, Muzeul Ceasului este unicul de acest gen la noi. A fost infiintat in anul 1963, in incinta Palatului Culturii, de catre profesorul Nicolae Simache. Cladirea actuala a muzeului dateaza de la 1900 si a apartinut lui Luca Elefterescu, in mai multe rânduri desemnat prefect al judetului Prahova.

Muzeul urmareste evolutia masurarii timpului, din cele mai vechi timpuri, de la cadranele solare, ceasurile cu nisip sau apa, pâna la ceasurile moderne. Cele mai vechi piese ale colectiei sunt pendulul de tip tabernacol si cele Renaissance.

Se pot admira si pendula Ludovic al XIV–lea, pendula de camin stil Ludovic al XVI–lea, ceasornicul in forma de urna din portelan de Sevres, pendula cu coloane de marmura venata, ceasornice stil Empire. Exista si ceasornice montate in tablouri, asa–numitele „tablouri cu ceas” stil Biedermeier, sau ceasornice populare din secolul al XVIII–lea, de inspiratie germana, ale caror cutii prezinta motive florale sau animaliere, anuntind ora exacta prin cântecul unei pasarele sau printr-un cântaret la fluier ori caval.

Muzeul are si o bogata colectie de ceasuri de buzunar, extrem de valoroase din doua motive: unele sint adevarate ceasornice-bijuterii de mare valoare, altele au apartinut unor personalitati de seama ale istoriei si culturii noastre. Astfel se pot vedea ceasurile regilor Carol I si Carol al II-lea, ale domnitorilor Constantin Brâncoveanu si Alexandru Ioan Cuza sau ale lui Caragiale, Hasdeu, Kogalniceanu, Iorga, Theodor Aman etc.

Muzeul Petrolului

Inaugurat in anul 1961, intr-o casa veche inconjurata de curte, de unde si amenajarea sa foarte pitoreasca, Muzeul Petrolului are o mare parte din exponate asezate in aer liber. Dintre piesele de baza, se pot aminti prima instalatie de foraj mecanic din Romania, macheta „fabricii de gaz” a lui Mehedinteanu etc.

Cam aceasta este recolta strânsa intr-o zi de vizita in orasul Ploiesti, pentru restul asezamintelor culturale fiind necesara o alta zi, daca nu vrem sa practicam „consumul turistic” si sa facem ca americanii din „Daca e marti, e Belgia.”

Text: Nicolae Triculescu