Articole
 A călători este o experiență unică, chiar dacă de cele mai multe ori revii în aceleași locuri.Ghizii, prin activitatea lor, sunt cei care au aceste privilegii. Am beneficiat de ele de multe ori și de fiecare dată locurile străbătute, chiar dacă erau același, aveau ceva aparte. Fie erau alte persoane cu care veneai în contact, fie apărea ceva nou în acel loc, fie atmosfera era alta, fie starea ta de spirit era schimbata, fie...Am trăit de curând ...
Crista Buznea, Marketing Manager and Responsible Tourism Specialist la TUI UK&Ireland, este unul dintre speakerii din cadrul Forumului Internațional pentru Turismul Responsabil (FITR) care va avea loc în București, în perioada 27-29 aprilie 2017. Tema acestei ediții FITR, ediția a IV-a, este „Turismul responsabil în spațiu urban: identitățile și experiențele metropolei”. Crista ne-a oferit câteva detalii despre prezentarea ei de la forum, dar și despre ...
La sfârșitul lunii aprilie, 27-29, va avea loc, în București, Forumul Internațional pentru Turismul Responsabil (FITR) a cărui temă va fi „Turismul responsabil în spațiu urban: identitățile și experiențele metropolei”. Printre speakerii de la FITR 2017 se află și Alexandru Constantinescu de la NECSTour (Network of European Regions for a Sustainable and Competitve Tourism), Bruxelles, care împărtășește mai jos câteva ...
Învierea Domnului sau Sfintele Paști  reprezintă pentru  locuitorii satului Dumbrava, județul Mureș, cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin, sărbătoare care insuflă o apropiere de familie, dar în același timp și un moment de liniște sufletească.Aflat la poalele munților Călimani, satul Dumbrava este unul dintre satele unde comorile populare autentice, și anume tradițiile populare, folclorul și obiceiurile, sunt ...
"Gaura dulce" era în perioada interbelică un local de seamă al Brașovului. Aici veselia și mâncărurile aparte strângeau până-n miez de noapte băștinași și străini. Azi, restaurantul își încearcă o nouă viață.  La trei minute de Piața Sfatului, după ce ai străbătut, venind dinspre strada Republicii, o jumătate din latura patrulaterului ei, se deschide la stânga, pe lângă ...
Și iată un nou volum în care regăsim Bucureștiul, de această dată orașul din cărți, așa cum apare el în scrierile a șase scriitori români: Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Stelian Tănase, Simona Sora, Filip Florian și Ioana Părvulescu. În „Bucureștiul literar” (editura Humanitas), Andreea Răsuceanu ne propune „Șase lecturi posibile ale orașului”, iar pe lângă paginile de ...

» vezi toate stirile


Salonul Național de Fotografie Turistică revine anul acesta într-un nou format - Ediția XX a SNFT – România ești faină!


Salonul Național de Fotografie Turistică(SNFT) este unul dintre cele mai longevive concursuri de fotografie din România reunind de-a lungul a 12 ani peste 10.000 de concurenți din întreaga țară și peste 30.000 de fotografii înscrise în concurs. Concursul este online și se adresează tuturor celor pasionați de arta fotografică, fie că sunt fotografi amatori, fie că sunt profesioniști, indiferent de vârstă, ocupație, statut social, sex sau naționalitate. Scopul său este să ofere o viziune în imagini a potențialului României pentru practicarea unui turism responsabil.
Citeste mai departe...La “vânat” de imagini pe Dunărea Călărășeană


Dunărea a reprezentat mereu un obiectiv turistic atât pentru români, cât și pentru străini. De la plimbări cu șalupa până la pescuit și bird watching, Dunărea îți oferă o priveliște de poveste. De ceva timp, pe tronsonul de Dunăre al Călărașiului se organizează o serie de trasee turistice cu ajutorul unui proiect european al cărui beneficiar este Consiliul Județean. Citeste mai departe...Călărașii - în bloc-start spre viitor


Călărași este un teritoriu binecuvântat. Cum și România este....de altfel. La Călărași, Dunărea este regină. O regină care-și poartă faldurile înspumate ale rochiei cu și mai mare strălucire când rezele soarelui o alintă. Această regină puternică și statornică își deschide brațele cu prietenie oricăror vizitatori împătimiți de frumos. Să mergem pe Borcea sau pe Dunărea Veche? Citeste mai departe...MUNTENEGRU - O TARA CARE STIE CE VREA


La mijlocul lunii septembrie m-am aflat in Muntenegru, la invitatia Ministerului Dezvoltarii Durabile si  Turismului,prin intermediul Excelentei Sale ,domnul Milan  Begovic,ambasadorul acestei tari la Bucuresti.
A fost un prim contact cu turismul micului stat european,dar un contact care mi-a relevat  extraordinara forta  de dezvoltare a acestui sector economic.

Muntenegrenii si-au dat seama dupa ce au  redevenit independenti,ca turismul reprezinta una dintre principalele surse de dezvoltare ale tarii lor si au facut tot ce le-a stat in putinta sa concretizeze acest lucru.

De fapt, AU STIUT CE  VOR!
Au pornit de la faptul, ca in aceasta parte a lumii, natura a creat un mozaic de particularitati ce constituie un complex touristic unic ,ce poate fi valorizat  armonios.

Au facut numeroase cercetari si studii de valorificare a  diversitatii potentialului natural si a valorii sale turistice,pe care le-au pus in practica in mod responsabil,astfel incit Muntenegru a devenit una dintre cele mai atractive si in plina dezvoltare destinatii  turistice , de viitor, din Balcani.
Au utilizat  perfect structurile  morfologice ale reliefului,resursa semnificativa,dealungul zonei de coasta  pentru porturi gen marina si statiuni si  caracteristicile potentialului  acestuia in zona montana,pentru  statiunile de schi. La toate acestea au adaugat    mostenirea istorico- culturala ,religioasa si gastronomica,pentru a realiza un turism performant.

Citeste mai departe...


 


International Journal for Responsible Tourism premiat in cadrul Galei AJTR

Miercuri, 15 ianuarie 2014 in Bucuresti a avut loc o noua gala a premiilor oferite de Asociatia Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania.

Pentru contributia adusa dezvoltarii sectorului turistic romanesc prin propagarea celor mai recente studii si cercetari in domeniu, publicatia stiintifica International Journal for Responsible Tourism a fost premiata de catre AJTR. Distinctia acordata editorilor revistei stiintifice a fost oferita la categoria “Profesionistii”, subliniind inca o data rolul pe care jurnalul il ocupa in randul specialistilor din turism.

International Journal for Responsible Tourism este singura publicatie stiintifica din Romania care isi propune sa promoveze conceptul de “turism responsabil”, considerand aceasta abordare ca fiind oportuna pentru dezvoltarea turistica de perspectiva atat in spatiul autohton cat si in afara granitelor. Reunind parerilor specialistilor din domeniu si diseminand rezultatele cercetarilor realizate, IJRT-ul a fost apreciata drept o publicatie de importanta majora pentru spatiul turistic romanesc, o sursa de informatii actuala, corecta si completa pentru elaborarea de solutii privind valorificarea potentialului autohton.

Publicatia stiintifica este recunoscuta la nivel international, fiind indexata in 7 baze de date internationale si in numeroase biblioteci din Europa si Asia.


Viscri, o marca “la propriu” a turismului responsabil din Romania


Celebrul sat Viscri, reprezentativ pentru turismul responsabil in Romania, este ilustrat intr-una dintre cele patru marci postale ale seriei recent lansate pe piata de Romfilatelia, denumita Descoperiti Romania – Transilvania.” Emisiunea filatelica ilustreaza patru obiective turistice din centrul tarii: casa de oaspeti din Valea Zalanului (Covasna), un peisaj din Hasman (Sibiu), Biserica Sfantul Mihail (Cluj) si biserica de la Viscri (Braşov). Cele patru marci sunt machetate în coli de cate 32 de timbre, minicoli de 8 timbre plus o vigneta si o colita dantelata, iar tirajul este limitat la doar 4000 de exemplare.


Fosta asezare saseasca cvasi parasita, Viscri este un model de referinta pentru dezvoltarea rurală prin conservarea valorilor culturale locale. Satul a devenit celebru prin prezenta Printului Charles al Marii Britanii, sub patronajul caruia Fundatia “Mihai Eminescu Trust” a derulat un vast proiect de renastere a comunitatii si de introducere a ei in circuitul turistic, ca o destinatie de top, o incursiune in autentic si natural. Azi, “satul de sine statator” isi primeste oaspetii, cei mai multi straini, cu produse si servicii traditionale, invitandu-i sa experimenteze o vacanta la tara, „ca la bunici”.

Sursa: http://www.romfilatelia.ro/marci/colectia.php?ContentID=68

Turismul responsabil