You are currently viewing Insula Ammouliani

Insula Ammouliani

Ammouliani este localizată în golful Athos, fiind singura insulă locuită din regiunea Macedoniei Centrale, aflată la o distanță de 130 km de Thessaloniki. Pe insulă se poate ajunge numai cu feribotul, cu plecare din portul Tripiti. Deși are doar 4.5 km2, insula se remarcă prin frumusețea plajelor cu nisip fin și apă cristalină – Alikes, Megali Ammos, Karagatsia – și prin abundența măslinilor și cactușilor ce dau un farmec aparte peisajului.

Cu secole în urmă, insula era locuită de călugării de la mănăstirea Vatopedi de pe muntele Athos. Începând cu anul 1925, Ammouliani a devenit casa imigranților din Asia Mică și a insularilor din Marea Marmara, care au adus odată cu ei culturi, tradiții și obiceiuri specifice. În prezent, insula aparține Municipalității Aristotelis și are o populație de 600 de locuitori. Principalele activități aducătoare de venit în Ammouliani sunt turismul și pescuitul. Pe lângă feluritele preparate din pește și fructe de mare, simbolul gastronomic al insulei este marțipanul, modelat și servit în cele mai diverse forme, încântând privirea și bucurând deopotrivă papilele gustative.

Ammouliani mai este numită și „diamantul ascuns din Halkidiki” deoarece fascinează prin frumusețea și unicitatea peisajelor sale, fiind o oază de relaxare în care tradiția și modernitatea se contopesc pentru a oferi o experiență ospitalieră de neuitat. Aici găsim plaje superbe, taverne, restaurante și baruri unde te poți delecta cu preparate deosebite. Dar și edificii care conservă istoria și spiritul locului, precum Biserica Sfântul Nicolae, construită în 1865, cu icoane bizantine de mare valoare sau muzeul local, unde pot fi admirate expoziții de țesături, veșminte și ceramică tradiționale. Nu în ultimul rând, să amintim localnicii primitori, care te invită zâmbind la un pahar de tsipouro.

Din Ammouliani se pleacă în croazieră spre muntele Athos sau către Stagira, unde se poate vizita Parcul lui Aristotel (parc tematic, ce expune instrumente experimentale cu care te poți juca). De asemenea, se poate face înconjurul insulei cu vasul sau bărcuțe închiriate, se poate pescui, dar nu lipsesc oportunități nici pentru scufundări sau practicarea altor sporturi nautice.

În concluzie, Ammouliani reprezintă destinația ideală pentru o vacanță de neuitat, în care te poți bucura de liniște și relaxare înconjurat de apele turcoaz ale Mării Egee.

Foto: https://visitammouliani.gr/