You are currently viewing Biserica săsească din Dealu Frumos

Biserica săsească din Dealu Frumos

La aproape 70 de kilometri de Sibiu, în centrul României, se află una dintre cele mai importante biserici fortificate din sudul Transilvaniei. Construita ca bazilică romanică în prima jumătate a secolului al XIII-lea, actuala biserică evanghelică a fost transformată în biserică-hală în secolul XVI, din motive strategice. Inițial a fost înconjurată cu un zid de apărare rectangular, mai apoi, fortificația a fost lărgită spre sud, pentru ca în secolul XVII să fie mărită spre nord, unde s-a construit un turn. Pentru păstrarea aproape intacta a substanței medievale, biserica din Dealu Frumos este monument protejat UNESCO.

Încă din secolul al XIII-lea, sașii au numit acest loc Schönberg sau Dealu Frumos, inspirați de meleagurile pe care au fost invitați să le stăpânească. Astăzi, abia dacă mai găsești urmă de vreun sas bătrân aflat în viață, care să-ți spună povestea celor de-un neam cu el. Printre cei câțiva sași care mai trăiesc în sat se află și doamna Hedwig Herbert în vârstă de aproape 100 de ani. Ea a fost organista bisericii evanghelice din localitate. În fiecare zi de duminică ea mergea în mai multe sate din apropiere și cânta în cadrul slujbelor religioase. Adunările sașilor erau nelipsite, iar viața era prosperă și frumoasă.

După depopularea masivă, cei câțiva enoriași sași care au mai rămas prin aceste sate din inima țării s-au adunat în biserica fortificată din Agnita sub îndrumarea unui singur preot, iar slujbele s-au oficiat din ce în ce mai rar. În ultima perioadă, odată cu restricțiile pe plan național în contextul pandemiei cu noul coronavirus, aceste inițiative s-au oprit, obligând comunitatea restrânsă să se autoizoleze, de parcă nu era suficient sentimentul apăsător de singurătate pe care l-au resimțit toți sașii rămași în Transilvania. „Bărbatul meu nu a vrut să plece, iar eu m-am luat după el”, povestește doamna Herbert. „Acum zece ani a murit și am rămas singură.”

În tot acest timp, ea a avut grijă de biserica fortificată din mijlocul satului și a îndeplinit cu drag rolul de ghid pentru fiecare turist care a călcat pragul cetății și a dorit să afle mai multe despre istoria și cultura sașilor.

Text & Foto: Alex Iacob / reptilianul.ro