You are currently viewing Cazinoul din Constanța, la un pas de marea redeschidere

Cazinoul din Constanța, la un pas de marea redeschidere

Cazinoul din Constanța este una dintre cele mai fotografiate și admirate clădiri de la malul Mării Negre. Lucrările de restaurare au început în 2020, iar actualul termen de finalizare este în cursul anului 2024, moment în care monumentul Art Nouveau va arăta precum construcția inițială care datează din anul 1910. 

Știm despre Cazinoul de pe faleza Constanței că este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului. Inițial, planurile lui au suferit mai multe modificări. Arhitectul Petre Antonescu a proiectat clădirea într-un stil arhitectonic ce se inspira din tradițiile artei românești, însă, după terminarea fundațiilor, arh. Daniel Renard a renunțat la principiile stilului românesc, în favoarea celui Art Nouveau. Astfel, construcția actualului cazino a început în anul 1908, fiind inaugurat la 15 august 1910 în prezența Principelui Ferdinand.

Pe 20 august 1916, când au început bombardamentele asupra Constanţei, Cazinoul a fost folosit de Crucea Roşie pe post de spital de campanie. Începând din noiembrie 1917, Cazinoul a devenit iar funcțional, iar în 1934 Daniel Renard a fost chemat pentru reparații. Nu peste mult timp, Cazinoul a găzduit trupele germane și, din nou, clădirea a avut de suferit de pe urma bombardamentelor. Deținuții politici au renovat Cazinoul în 1951, iar ultima reparație majoră a fost făcută între anii 1986 – 1988 de către un colectiv de artiști plastici alcătuit din Sorin Dumitru, Gheorge Firca, Ioan Miturca, Nae Mira și Nicolae Moldoveanu, care au executat lucrări de pictură baroc-frescă, stucatură și vitralii.

În aprilie 2020, autoritățile din Constanța au emis autorizația pentru lucrările de consolidare și restaurare a Cazinoului din Portul Tomis, iar clădirea a fost îmbrăcată în schele. În urma refacerii interiorului, la care lucrează acum muncitorii, s-a dat jos tencuiala pereților din Sala de Spectacol, fiind descoperită o a doua fereastră în formă de scoică, o structură cu vitralii încastrată în zid și identică cu cea existentă. Se pare că ea a fost astupată în 1971, în urma extinderii construcției cu săli suplimentare de spectacole și restaurante. 

Conform ultimelor informații, termenul de finalizare al lucrărilor de restaurare este în cursul anului 2024, moment în care monumentul Art Nouveau va recăpăta aspectul arăta precum construcția inițială care datează din anul 1910.