You are currently viewing Conacul Dumitru Roșianu

Conacul Dumitru Roșianu

Deasupra satului Poiana din județul Gorj se înalță un conac cunoscut de localnici sub numele de Castelul Roșianu. El a fost construit la începutul secolului 20 de un arhitect italian la cererea boierului Dumitru Roșianu, un avocat la Curtea Regală și, așa cum reiese din poveștile auzite de bătrânii satului, un om avar, care se purta dur cu argaţii săi.

După moartea boierului, comuniștii au transformat conacul din vârf de deal în dispensar comunal și maternitate, o situație frecvent întâlnită odată cu naționalizarea din 1948.

Starea și imaginea actuală a acestui monument de patrimoniu sunt departe de cele amintite în poveștile despre acest loc. La exterior, conacul este dezbrăcat de tencuială, câteva decorații ale stilului italienesc răzbat pe alocuri în relief, balconul cu priveliștea lui panoramică asupra satului se mai poate mândri și astăzi cu cele patru coloane ornamentate, însă ușile, tocurile și ramele ferestrelor au dispărut, iar interiorul a fost prădat de localnicii care au furat toate bunurile și sobele.

Singurul acces către etajele superioare se face pe o scară circulară îngustă. Odată ajuns la mansardă am privit în jos către golul interior al castelului umblat de caprele și oile refugiate în el.

În 2017, neavând bani pentru restaurarea lui, Primăria comunei Turburea, în a cărei proprietate se afla, a încredințat monumentul și domeniul de 10 hectare Mitropoliei Olteniei pe un preț derizoriu. Conform unui proiect pe hârtie, Biserica Ortodoxă va reabilita castelul boieresc și îl va include în circuitul turismului monahal, construind în jurul său un complex pentru tineri format din biserică, bibliotecă, pavilion educațional și sală de sport.

Surse: monumenteistoricedinromania.blogspot.comwikimapia.orgverticalonline.roactivenews.ro

Foto & text: Alex Iacob