You are currently viewing Cripta din San Simeone Piccolo, Veneția

Cripta din San Simeone Piccolo, Veneția

Prima biserică pe care toată lumea o vede când iese din Gara St. Lucia din Veneția este San Simeone Piccolo (sau SS Simeone e Giuda). De asemenea, se numără printre ultimele biserici construite în Veneția, mai exact în prima parte a sec. al XVIII-lea, și a fost de multe ori numită ca fiind una dintre cele mai urâte și disproporționate biserici.

John Ruskin spunea despre ea că este una dintre cele mai urâte biserici din Veneția sau din altă parte, iar Giulio Lorenzetti descria cupola bisericii ca fiind înaltă și dizgrațioasă, acoperită cu cupru, de o formă disproporționată față de dimensiunea clădirii care o susține. Chiar și Napoleon a avut o remarcă de făcut: Am mai văzut biserici fără cupole, dar niciodată până acum n-am văzut o cupolă fără o biserică. 

De câțiva ani, biserica este deschisă publicului nu doar în zilele de duminică, când se oficiază mesa în limba latină, ci și în restul săptămânii. Intrarea este gratuită în interiorul bisericii, iar pentru cei care vor să sape mai mult există o taxă de 2 euro pentru a vizita criptele. Cum în Veneția beciurile, catacombele sau criptele nu sunt un lucru comun, cred că merită să coborâm în vechiul cimitir de sub San Simeone Piccolo, format din patru coridoare ce leagă camera octogonală centrală de cele 21 de camere funerare, toate acoperite de fresce cu reprezentări ale morții și Judecății de Apoi. Printre ele se numără și câteva reprezentări ale alchimistul legendar Hermes Trismegistus (lat. Mercurius ter Maximus), asimilat cu zeul Thot pentru egipteni, Hermes pentru greci și Mercur pentru romani, fiind identificat de unii chiar cu Moise.

Foto & text: Alex Iacob / Reptilianul.ro