You are currently viewing Flâneur-ul postmodern, de la tip literar la explorator urban și cyberspațial

Flâneur-ul postmodern, de la tip literar la explorator urban și cyberspațial

Flâneur-ul, reprezentant al relației identitate-alteritate, se află, asemenea turistului în căutare de aventură, într-o continuă mișcare. Fin cunoscător și explorator al spațiilor urbane – uneori din curiozitate și interes, alteori din plictiseală – flâneur-ul se regăsește concomitent în postura spectatorului, detectivului și ghidului. Flâneur-ul lui Baudelaire, colindătorul care se simte pretutindeni acasă, este preschimbat și updatat la cerințele postmodernității oferindu-i-se un rol cheie în cercetarea, înțelegerea și definirea caracterului spațiului urban.

Prin urmare, acesta se individualizează ca o figură esențială a mediului citadin – cunoaște multe locuri, observă atent și rapid realitățile înconjurătoare și stabilește o conexiune între identitate și alteritate prin evocarea unui melanj excepțional de dispoziții contrastante (senzații precum admirația, izolarea, refugiul care se resimt în pulsul unui oraș).

Hoinăreala flâneur-ului contemporan nu este doar fizică și intelectuală ci și virtuală – acesta radiografiază mental peisajul în care uneori se regăsește, alteori ba, iar atunci când își pierde energia și/sau cheful se retrage în on-line unde continuă să se plimbe în voie pe bulevardele bine definite ale World Wide Web. Pe cale de consecință, modul de viață al flâneur-ului poate fi catalogat drept o altfel de artă de a călători, activitatea sa putând fi comparată, în linii mari, cu aceea a unui turist urban.

Text: Alis Voicu