You are currently viewing Grădinile Alfabia

Grădinile Alfabia

Grădinile Alfabia sunt patrimoniu UNESCO din 2011 și se află în regiunea Bunyola, chiar în inima lanțului muntos Tramuntana din Mallorca. Ele reprezintă un complex format din case rurale de tip gotic și baroc, amplasate în jurul unei curți închise ce incorporează un turn din secolul al XVI-lea, o livadă și numeroase grădini.

„Intrarea în moșia Alfabia este somptuoasă, dar ieșirea pe cealaltă parte este minunată. A intra în casa, care este de dimensiuni obișnuite, a traversa încăperile ei principale înseamnă a fi absorbit și suspendat între cele mai variate și frumoase peisaje pe care imaginația umană și le-ar putea imagina. În ciuda faptului că munții pitorești din Alfabia se zăresc înainte de a ajunge la moșie, este totuși surprinzător faptul că o natură atât de frumoasă și capricioasă este ascunsă în spatele acelei clădiri. Se pare că natura și arta sunt lucrări din aceeași mână. Nu se știe niciodată unde se termină grădina și unde începe muntele; ambele par să fie una și aceeași”.  

“Crónica del viaje de Sus Majestades y Altezas Reales a las Islas Baleares y Aragón” de Antonio Flores, cronicarul Reginei Elisabeta a II-a care a vizitat Alfabia în 1860 

Reforma din secolul al XVIII-lea a înzestrat Alfabia cu elementele sale baroc, cele mai definitorii dintre configurația sa actuală. Această reformă a presupus o extindere substanțială a caselor originale, oferindu-le o nouă amenajare și un nou decor, dar păstrând conceptul de casă rurală. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, au avut loc schimbări importante care au modificat unele dintre reformele anterioare. 

Fațada principală a casei este atribuită lui Joan d’Aragó, un important arhitect baroc și artist de altar din Mallorca la mijlocul secolului al XVIII-lea. Ea este flancată de două bănci care erau folosite pentru montarea cavaleriei. Intrarea principală sau „portal forà”, ale cărei uși sunt placate în bronz, are două ferestre eliptice numite „hublo” pe ambele părți și este încadrată de două coloane și un frumos cadru baroc construit în piatră roșiatică.  

Integrată cu înțelepciune în mediul său natural, varietatea stilurilor nu a însemnat un amalgam, ci mai degrabă o armonie greu de realizat. În fața fațadei principale, palmierii se înalță solemni și maiestuosi, indiferenți la trecerea timpului. La capătul unei alei în trepte mărginită tot de palmieri se află cel mai emblematic element al întregului complex: o pergola pitorească înconjurată de fântâni, reconstruită la începutul secolului al XVIII-lea. De asemenea, grădina de jos conține iazuri de nuferi, iar marea varietate de palmieri mai mult sau mai puțin rari oferă un aer tropical autentic.

Aici, trecerea timpului a lăsat urme ale fiecărei epoci fără ca întregul să-și piardă echilibrul. Evoluția casei și grădinilor Alfabia este un model de respect pentru trecut și evoluție, de conservare și inovație.  

Surse: www.jardinesdealfabia.com

Text & Foto: Alex Iacob