You are currently viewing Satul Felmer

Satul Felmer

Cea mai veche școală din satul Felmer, județul Brașov, a fost înființată de sași în jurul anului 1488, apoi a fost reconstruită la începutul secolului al XX-lea din materialul rezultat în urma demolării zidurilor și turnurilor bisericii fortificate. Aceasta a fost ultima lucrare importanta de renovare și amenajare a bisericii evanghelice și a anexelor ei. Felmer se poate mândri, astfel, cu o construcție începută încă din 1250, dar transformată și completată cu ziduri de fortificație și bastioane în cursul a sute de ani.

Există documente din perioada Evului Mediu care atestă că satul a căzut pradă invaziei tătarilor, iar la începutul secolului al XV-lea, turcii, care jefuiau şi distrugeau tot ce le ieşea în cale, au trecut şi pe aici. Astfel, saşii din Felmer s-au hotărât să fortifice locaşul de cult, iar în anul 1484 au fost construite patru turnuri pătrate şi unul hexagonal, dar şi un zid de incintă gros de patru metri. De-a lungul timpului, biserica a suferit mai multe modificări care au dus la inserarea mai multor elemente gotice.

Astăzi toate acestea sunt abandonate și greu de recuperat din starea avansată de degradare. Însă există o asociație care a îmbrățișat locul și se implică în “reconsolidarea spiritului comunitar alături de protejarea şi reutilizarea patrimoniului cultural în folosul comunităţilor pentru găsirea unui nou echilibru socio-economic durabil. Avantajele vieţii în comunităţile rurale sau urbane mici trebuie să fie conservate, sporite şi promovate, deoarece nu poate exista dezvoltare firească acolo de unde tinerii aleg să plece în lipsa unei perspective favorabile”, declară Asociația Renascendis, cea care a preluat în administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, clădirea fostei şcoli evanghelice şi fosta casă parohială evanghelică, pentru a le restaura, moderniza şi reutiliza în beneficiul comunităţii locale şi pentru propriile proiecte.

Așadar, există o rază de speranță și pentru satele izolate și aflate în risc de depopulare. Valorile culturale materiale și imateriale pot fi salvate, iar regenerarea urbană este la un pas de împlinire, atâta timp cât există voință, idei și un plan structurat pe termen lung.

Articol preluat de pe reptilianul.ro.

Text și foto: Alexandru Iacob