You are currently viewing Arta de a călători – Alain de Botton

Arta de a călători – Alain de Botton

Alain de Botton este un romancier, eseist și jurnalist britanic de origine elvețiană. Cărți precum Consolările filozofiei (2000), Cum îți poate schimba Proust viața (1997), Arhitectura fericirii (2006) sau Religia pentru atei (2012) au ajuns bestseller-uri în 30 de țări.

Alain de Botton scrie fluid și precis, real și autentic. Arta de a călători este un mix de gânduri abstracte, pasaje introspective, detalii absolute și discuții istorice. Formatul cărții este simplu – fiecare capitol preia una sau mai multe călătorii ale autorului și le asociază cu un „ghid”, aproape întotdeauna un scriitor sau artist a cărui operă atinge conceptul de călătorie precum Gustave Flaubert, William Wordsworth sau Vincent Van Gogh.

Autorul încearcă să răspundă de ce-urilor filosofice și nu întrebărilor la care ar putea răspunde o agenție de turism.

Realitatea călătoriei nu coincide mereu cu imaginea anticipată, în sensul în care anticiparea călătoriei poate fi mai plină de satisfacții decât realitatea. Mintea noastră crede că un loc frumos vine la pachet cu fericirea. De fapt, locul în care ești influențează prea puțin ceea ce îți trece prin minte. În timp ce acasă dăm vina pe vreme sau monotonia peisajului pentru a ne justifica stările neplăcute, palmierii, plajele întinse și climatul tropical nu vor rezolva ca prin minune toate probeleme noastre. O perspectivă puțin anostă, dar cât se poate de adevărată. După aproape zece ore de zbor spre Barbados, au rămas cu el doar șase sau șapte imagini statice, exemplu prin care autorul vrea să întărească puterea de simplificare și selecție a memoriei în contrast cu așteptările create.

Un memento ce tot revine pe parcursul lecturii este că ar trebui să dăm un sentiment de călătorie vieții de zi cu zi. Exemplificând printr-o poezie semnată de Charles Baudelaire, ceea ce găsim exotic în străinătate poate fi ceea ce descoperim a fi plictisitor după o vreme.

Într-unul dintre capitole, autorul face o paralelă între călătoria exploratorului Alexander von Humboldt în havana Americii de Sud, când totul era nou și sub semnul întrebării, cu vizita lui în Madrid, când nicio descoperire nu mai poate fi revoluționară. Asta nu ar trebui să ne facă totuși mai puțin entuziaști.

Alain de Botton face din Van Gogh partener de călătorie prin Provence. Van Gogh a oferit două motive pentru care a pictat Provence: pentru că a vrut să picteze sudul Franței și pentru că a vrut, prin munca sa, să ajute alți oameni să-l vadă. Mulți artiști ar putea picta o parte din lume și, în consecință, să deschidă ochii altora asupra ei. E și asta o formă de a călători. Dar nu se oprește aici. În Lake District, Alain de Botton pune în practică ceea ce John Ruskin considera esențial pentru orice turist: să deseneze și să scrie ce vede. Departe de a face o poză și de a bifa unul după altul obiectivele turistice, nu? Detaliile pe care le observă Botton desenând peisajul de la fereastra lui ar putea trece cu ușurință neobservate.

Sunt multe de zis despre Arta de a călători, dar cred că cel mai important mesaj pe care vrea să-l transmită este să lăsăm frumusețea, natura și sublimul să-și facă loc în obișnuit.

Text: Alexandra Orjog

Surse foto: Angel Silva, Victoria Birkinshaw