You are currently viewing Atlasul fericirii – Helen Russell

Atlasul fericirii – Helen Russell

Helen Russell este o jurnalistă britanică și autoarea bestsellerurilor „The Year of Living Danishly”, „Gone Viking” și „Leap Year”. Fostă editor la marieclaire.co.uk, devenită corespondent pentru Scandinavia la The Guardian, prima ei carte, „The Year of Living Danishly”, a devenit un bestseller internațional. Odată cu mutarea în Danemarca, și-a dedicat ultimii zece ani studiind abordările culturale ale emoțiilor, iar acum vorbește despre munca ei la nivel internațional.

„Atlasul fericirii” propune o altfel de călătorie în jurul lumii prin intermediul unor concepte adunate din 30 de țări. Este, așa cum îl numește autoare, „un catalog de obiceiuri culturale care oferă o perspectivă orizontală asupra fericirii și a ceea ce înseamnă să duci o viață frumoasă, indiferent unde ai locui”.

Această colecție de idei inspirate din întreaga lume lasă deoparte stereotipurile culturale sau etnice și demonstrează că nu suntem totuși atât de diferiți. Începând cu Africa de Sud (ubundu = unitate a umanității, interconexiune, a trăi în armonie cu ceilalți) și încheind cu Țara Galilor (hwyl = un tulburător sentiment de emoție, entuziasm și fervoare), capitolele conțin termenii care definesc fericirea, mulțumirea sau usurința de a trăi, specifice fiecărei țări. La finalul fiecărui capitol se oferă modalități prin care cititorii își pot însuși aceste valori culturale.
Ce au în comun aceste perspective asupra stării de bine? Respectul pentru natură este un factor esențial. Bhutan a înțeles pe deplin că există o legătură între durabilitate și fericire, preocupându-se de pădurile luxuriante, peisajul virgin și menținerea unei amprente de carbon neutre, deoarece „noi nu primim moștenire această planetă de la strămoși, o luăm cu împrumut de la copiii noștri”. Costa Rica a alocat un sfert din țară pentru conservarea a celor peste 500.000 de plante și animale unice și a reușit încă din 2015 să producă 99% din electricitatea folosită din surse regenerabile. Activitățile în aer liber contribuie la starea de bine, cum este de exemplu practicarea schiului, a mersului pe bicicletă și a drumețiilor în Canada sau orele petrecute în fiecare zi pe plajă de australieni (85% trăiesc la cel mult 50 km distanță de mare). Un alt factor recurent este importanța conexiunilor interumane care în Spania se traduce prin a ieși în oraș sâmbătă seară cu persoanele preferate și a socializa cu tapas și vin. În Brazilia este o regulă să te vezi cu prietenii cel puțin o dată pe săptămână, iar ospitalitatea face parte din ADN-ul colectiv.

Există însă și perspective atipice asupra fericirii, cum sunt, de exemplu, în Finlanda kalsarikannit, adică bucuria de a bea singur acasă, doar în lenjerie intimă sau în Brazilia saudade, plăcerea dulce-amară din momentele de melancolie.

Sunt locuri care cultivă starea de bine și fac din fericire un obiectiv al vieții de zi cu zi, așa cum în Bhutan Gross National Happiness (fericirea internă brută) se studiază în școli, iar în Danemarca, alături de bine-cunoscutul concept hygge există și arbejdsglaede (echilibrul muncă-viață în stil danez). În schimb, italienii ne învață dolce far niente sau bucuria de a nu face nimic. „În prezent, termenul există ca un concept prețuit care este rareori exprimat cu voce tare, dar deseori marcat cu hashtag pe Instagram, însoțind fotografii cu italieni în hamace.” Mulți dintre noi așteptăm weekend-ul, vacanța într-o destinație îndepărtată sau sărbătorile de iarnă pentru a ne putea relaxa și a ne permite să nu facem nimic fără a ne simți neproductivi, în timp ce pentru italieni a nu face nimic este parte din normalitate.

Helen Russell are ca surse de inspirație prieteni sau prieteni de-ai prietenilor din cele 30 de țări. Deci, dacă vă așteptați la o analiză aprofundată, bazată pe contexte istorice sau socio-culturale și date științifice exacte, nu este locul potrivit. Este, în schimb, o lectură ușoară, un cadou minunat pentru această perioadă, atât din perspectiva informațiilor și a lejerității cu care se citește (capitolele pot fi citite în ordine aleatorie), cât și datorită ilustrațiilor colorate care întregesc senzația de homeyness (calitatea de a fi intim, familial, plăcut).

Foto: Jonas Husballe Normann

Text: Alexandra Orjog