You are currently viewing Jungfraujoch, Top of Europe

Jungfraujoch, Top of Europe

Jungfraujoch este unul dintre cele mai spectaculoase locuri în care am ajuns. Este o șa de ghețar care, la 3.463 m înălțime, face legătura între două vârfuri importante de 4000 de metri din Alpii Berlinezi: Jungfrau și Monch, de altfel – considerată una dintre opririle obligatorii de către pasionații de munte ce ajung în Elveția. Oferă o priveliște atât de impresionantă că-ți taie respirația, asta după un drum cu trenul care are cam același efect.

Încă din 1912 aici se poate ajunge cu trenul, stația de cale ferată de la 3.454 m fiind numită și astăzi „Top of Europe”. Drumul a fost săpat în stâncă, timp de 16 ani, fără mașinării, cu picamere, lopeți și târnăcoape, după ce, cu doar trei ani înainte Adolf Geyer Zeller a avut pentru prima dată ideea unui tunel, în 1893.

Ca orice obiectiv turistic, este destul de aglomerat în weekend, astfel încât este ideal de ajuns acolo în timpul săptămânii. Trenul pornește din Interlaken, Grindelwald și Lauterbrunnen către Kleine Scheidgg, de unde se face legătura cu trenul rapid ce urcă pe fața nordica a masivului Eiger, până pe vârf. Există și varianta de telecabină rapidă, ce face conexiunea Grindelwald – Kleine Scheidgg în 15 minute. Ultima parte de drum către vârf, deși trece printr-un tunel de câțiva kilometri, este și ea spectaculoasă. La 3160 m, stația Eismeer (în traducere „Marea de Gheață”) este un excelent punct de panoramă. Trenul oprește pentru câteva minute, suficiente pentru a cuprinde o imagine a ghețarului prin câteva ferestre săpate în stâncă și a imortaliza momentul. Inițial folosite în timpul construcțiilor, pentru a transporta roca excavată din tunele, „ferestrele” sunt folosite acum ca loc de panorama și puncte de acces pentru cățărători sau echipe de salvare. Una dintre ele a fost folosită și în scena finală din thrillerul lui Clint Eastwood, „The Eiger Sanction”.

Odată ajuns pe Jungfrajoch poți alege cum vrei să prioritizezi timpul pe care îl ai la dispoziție. Poți alege între punctul de panoramă de la observatorul Sphinx, magazinul cu delicii de ciocolata Lindt, restaurante, palatul de gheață, o experiență multimedia prin istoria locului, o vedere panoramică a ghețarului din tiroliană, o plimbare scurtă sau un traseu prin zăpada. În 10 min ești pe platoul Jungfraujoch, iar în 45-60 de minute, pe traseu marcat, prin zăpadă – la cabana Mönchsjoch.

La Sphinx, care este și observator științific, ajungi cu un lift de mare viteză care te urcă cei 108 m în 25 de secunde. Construit pe vârful muntelui, la 3571 m, Jungfraujoch Sphinx este una dintre stațiile de cercetare Global Atmosphere Watches Aerosol Program. De aici poți admira cel mai spectaculos ghețar din Alpi – Aletsch – 22 km în lungime, 900 în adâncime, ce se întinde pe 80 de kilometri pătrați și conține 12 miliarde de tone de gheață. Cuvintele pot cuprinde prea puțin din starea pe care o ai aici și imaginile spectaculoase care se derulează în fața ochilor, în aerul rarefiat.

Site-ul oficial oferă și opțiunea de live cams
https://www.jungfrau.ch/de-ch/live/webcams/

Text & foto: Nicoleta Popa