You are currently viewing Toamna în Mallorca

Toamna în Mallorca

Am străbătut Mallorca de-a lungul munților Serra de Tramuntana timp de trei zile. Cazarea la o pensiune agroturistică din apropierea Grădinilor Alfabia, într-o perioadă nu foarte aglomerată din punct de vedere turistic, a fost alegerea potrivită pentru a explora atât orașul Palma cu toate atracțiile lui, cât și așezările montane pitorești și peisajele incredibile de-a lungul drumului spre Cap de Formentor, supranumit și capătul lumii. 

Cea mai aproape atracție turistică de Alfabia Nou Agroturismo, locul în care m-am cazat pe perioada celor 3 zile de octombrie, sunt Grădinile Alfabia, un adevărat patrimoniu UNESCO situat în regiunea Bunyola, chiar în inima lanțului muntos Serra de Tramuntana din Mallorca. Ele reprezintă un complex format din case rurale de tip gotic și baroc, amplasate în jurul unei curți închise care încorporează un turn din secolul al XVI-lea, o livadă și numeroase grădini. Aici toamna arată altfel față de cum o cunoaștem în România. Puțini copaci amintesc prin frunzele lor galbene că suntem în luna octombrie. Diversele soiuri de palmieri, citricele, măslinii și chiparoșii își păstrează vigoarea și în aceste zile cu maxime de 29 și minime de 14 grade Celsius. 

Orașul Palma este de neratat. Este destul de aglomerat în orele de vârf, când turiștii de toate felurile își croiesc drum din Plaça d’Espanya până spre catedrala gotică. Motiv pentru care am uneori poți avea parte de o experiență deosebită dacă alegi rute ocolitoare, pe străduțe mai puțin umblate. Poți descoperi magazine vintage, pline cu tot felul de obiecte interesante sau de haine second-hand, pe care alegi să le cumperi în locul suvenirurilor clasice inscripționate cu I love Mallorca și pe care le găsești în toate intersecțiile aglomerate. Fără să vreau practic un turism responsabil din simplul motiv că este mai frumos și mai plin de însemnătate. 

Următoarea oprire în Palma este Es Baluard Museu d’Art Contemporani, o clădire modernă care găzduiește expoziții temporare, inclusiv câteva lucrări ale lui Pablo Picasso. Biletul de nici 5 euro mi-a permis să urc și pe terasa clădirii pentru a admira orașul, catedrala, portul plin de catarge și, evident, linia continuă a Mediteranei. 

Pentru a te bucura de descoperirea mai multor locuri din Mallorca este recomandat să închiriezi o mașină, una cât mai mică dacă se poate deoarece, la un moment dat, drumurile devin înguste și pline de serpentine. Așa a fost drumul spre Cap de Formentor, situat în cel mai îndepărtat punct din nordul, pe o peninsulă îngustă, lungă de 20 de kilometri, pe care Mallorcanii o numesc cu „punctul de întâlnire al vântului”, ca urmare a expunerii mari la vânturile din Peninsula Iberică, Alpi, Oceanul Atlantic și Africa de Nord care se întâlnesc mereu acolo. Este un peisaj de carte poștală presărat cu stânci și plantații de pini pretutindeni, la care am mai adăugat și un soare ale cărui ultime raze se pierdeau în spatele munților Serra de Tramuntana. Dar toate astea după ce am reușit să profit de vremea caldă a după amiezii pe Platja de Formentor. Aici am găsit nisip fin, apă curată și bună de făcut o baie rapidă. 

Însă, dintre toate locurile pe care le-am vizitat, unul mi-a rămas mult mai adânc întipărit în memorie. Este vorba de vizita în Banyalbufar, un orășel liniștit și pitoresc cu o priveliște superbă asupra munților și a mării deopotrivă. Orașul este renumit pentru culmile sale terasate pe care sunt cultivate portocale și roșii. Drumul care coboară spre mare este unul abrupt, dar la final recompensa este pe măsură. Valurile care lovesc stâncile, sunetul mării, discul de foc care se stinge în apa rece a Mediteranei și culmile terasate a unui oraș care se pregătește de venirea nopții. 

Text & foto: Alex Iacob